Домување во Германија

Во Европа, Германија е на врвот како најголема земја. Тоа ви кажува дека треба да го знаете патот до Германија ако сакате да го најдете вистинското домување. Ќе ви треба место за да се јавите дома без оглед на времетраењето во кое ќе ја посетите оваа земја.

Трошоците за сместување во Германија варираат од град до град. Сепак, за удобно живеење во оваа голема земја ви треба совршено сместување. Најдобриот дел е што можете да го добиете видот на сместување што одговара на вашите потреби. Со трпение и критичко пребарување, можете да бидете сигурни дека ќе добиете соодветно домување.

За купување или изнајмување во Германија

Штом сте во Германија, ќе сфатите дека многу луѓе претпочитаат да изнајмуваат наместо да купуваат куќи. Зошто е тоа така? Многу жители избираат да изнајмуваат на долг рок . Ако сте нов во Германија, паметно е прво да изнајмите. Ова ќе ви помогне многу подобро да го разберете пазарот на домување.

Сепак, поседувањето куќа во Германија е одличен начин да се изгради богатство. Откако ќе купите имот, можете да изберете да го изнајмите. На тој начин заработувате пари од вашиот имот. Сите знаеме дека својствата се акумулираат во вредност со текот на времето.

Купувањето или изнајмувањето е прашање за споредба. Дали сакате да продолжите да плаќате кирија или подобро е да купите своја куќа? Се разбира, купувањето куќа е многу подобро бидејќи ќе бидете ослободени од плаќање кирија секој месец. Има повеќе смисла да се купи наместо да се изнајмува .

Што да направите пред да купите куќа во Германија

Сега кога ја најдовте идеалната куќа, време е да го ангажирате сопственикот или агентот за недвижнини. Нека ви ги дадат условите пред вистинската цел. Разберете ги внимателно условите за да избегнете конфликт. Размислете за следново пред да ја донесете конечната одлука;

  • Купете го она што можете да си го дозволите. Работете со вашиот буџет. Ова е многу важно.
  • Не потпишувајте ниту еден документ без вашиот адвокат. Вклучете го вашиот адвокат кој ќе го направи целиот процес беспрекорен.
  • Запознајте се со дополнителни трошоци. Кој ќе се грижи за трошоците доколку ги има?

Договори за закуп во Германија

Во Германија, повеќето сопственици бараат период на закуп од две години за почеток. Откако сопственикот ќе го поднесе договорот за закуп, мора да го поминете. Ова е за да се осигура дека доаѓа со сите релевантни детали. Најважно е да разберете што ќе се случи ако ги прекршите условите од договорот.

Откако ќе започне закупот, сопственикот нема право да ве избрка. Сопственикот треба или да ви извести најмалку три месеци или да ве однесе на суд. Сепак, ако сопственикот има добра и валидна причина да ве избрка, мора да заминете.

Во Германија ќе забележите дека закупот е неограничен. Постојат и ограничени договори. Ова доаѓа кога сопственикот не може да продолжи да го изнајмува имотот. Планирањето за продажба може да биде една од причините. Кога ќе се случат такви случаи, и сопственикот треба да извести.

Што да знаете за Домување во Германија

Без разлика дали планирате да изнајмите или купите куќа во Германија, треба да ги земете предвид комуналните услуги. Угостителството на комуналните услуги не треба да ви биде на задниот дел од умот. Зборуваме за струја, вода и гас.

Поврзување со електрична енергија и гас во Германија

Кога станува збор за електрична енергија, треба да изберете снабдувач на електрична енергија. Целта е да се намалат трошоците. Одете онлајн и изберете снабдувач на електрична енергија . Процесот е прилично јасен.

Додека аплицирате за поврзување со електрична енергија, дознајте колку давателот наплаќа по kWh. Тоа е она што диктира колку ќе плаќате за вашата употреба. Некои провајдери даваат фиксни цени додека други се динамични.

Применете го истиот принцип на вашиот снабдувач на гас. Забележете ги некои од давателите на услуги кои даваат огромни попусти за купување и гас и електрична енергија. Во овој момент, треба да го направите вашето истражување и да изберете провајдер кој ќе нуди и гас и електрична енергија по добра цена.

Воден приклучок во Германија

Ќе уживате во квалитетот на водата во Германија бидејќи е врвна. Она што е уште поинтересно е водата од чешма. Можете да пиете директно од чешмата без страв. Тоа е прилично прекрасно.

Тоа, рече, ќе најдете снабдувач на вода во вашата близина. Во Германија, приклучокот за вода значи дека ќе имате броило. Износот што ќе го платите ќе зависи исклучиво од вашата употреба. Значи, колку повеќе употребата, толку е поголема сметката, и обратно.

Сметки за парно во Германија

Во Германија вообичаено е поставен систем за централно греење. Имајте предвид дека сметките за парно се дел од киријата. Но, како сопственик на куќа, одделно плаќате сметки за парно . Секогаш запомнете, колку е поголема потрошувачката, толку е поголема сметката.

Права на станари за домување во Германија

Германскиот закон со години е во корист на закупецот. Секогаш кога имате проблем како закупец, се што треба да направите е да стапите во контакт со националното здружение на станари. Сè уште можете да го контактирате вашето локално здружение на станари. Тоа е да покаже колку германскиот закон е во корист на закупецот.

Колку што сопственикот има право да избрка закупец, процесот на иселување е болно бавен. Законот не им дозволува на станоиздавачите во секој случај да ја зголемуваат киријата во некои урбани средини. Затоа наоѓате некои сопственици или програмери кои менуваат станари за да ја зголемат киријата.

Кога станува збор за зголемување на киријата, тоа не треба да биде драстично. Тоа треба да се случи со текот на некое време. Побарајте правен совет ако вашиот сопственик ненадејно ве извести за зголемувањето на киријата. Генерално, зголемувањето на закупнината не треба да надминува 20% и тоа е по три години.