Добредојдовте на ExpatEuropa.com

Вашиот водич за европските земји како иселеник

ExpatEuropa.com служи како ваш суштински водич и придружник за навигација низ сложеноста и можностите на иселеничкиот живот во Европа. Без разлика дали се движите во ЕУ или од земја што не е членка на ЕУ, оваа платформа обезбедува детални, практични совети за широк спектар на теми, вклучувајќи правни регулативи, домување, здравство, банкарство и културна интеграција. Дизајниран за да ја олесни непречената транзиција и да го збогати вашето европско искуство, ExpatEuropa.com е изворниот извор за иселениците кои бараат сеопфатна поддршка и увид за успешен живот во странство.

Обидете се да го побарате:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Country
Uncategorized @mk
Австрија
Белгија
Бугарија
Германија
Грција
Данска
Естонија
Ирска
Италија
Како да
Кипар
Латвија
Литванија
Луксембург
Малта
Норвешка
Обединето Кралство
Патување, одмор и одмор
Полска
Португалија
Романија
Словачка
Словенија
Студирање и образование
Унгарија
Финска
Франција
Холандија
Хрватска
Чешка република
Шведска
Шпанија
Contents on this page
Добредојдовте на ExpatEuropa.com

Навигациски регулативи на ЕУ

Преселувањето во нова земја во рамките на Европската унија доаѓа со збир на правила и процедури кои се разликуваат во зависност од вашето потекло – ЕУ или не-ЕУ. Разбирањето на овие прописи е клучно за непречена транзиција.

За граѓаните на ЕУ

Слобода на движење: Како граѓанин на ЕУ, имате право да живеете, работите и студирате во која било земја на ЕУ без потреба од работна дозвола. Ова основно право се однесува и на вашето семејство, без оглед на нивната националност.

Регистрација: По преселувањето, од вас се бара да се регистрирате кај локалните власти, обично во рок од 3 до 6 месеци. Овој процес вклучува обезбедување доказ за вработување, самовработување, студирање или доволно ресурси за вие и вашето семејство да живеете без да ви треба поддршка за приход.

Здравство: Регистрирајте се за да пристапите до здравствените услуги во вашата нова земја. Европската картичка за здравствено осигурување (EHIC) ве покрива за време на привремени посети, но ќе треба да се приклучите на локалниот здравствен систем за долгорочен престој.

Најдете ги ажурираните правила овде на официјалната страница на ЕУ .

За граѓани кои не се членки на ЕУ

Визи и дозволи: Типот на виза или дозвола за престој што ќе ви треба зависи од вашата цел на престој – работа, студирање или семејно обединување. Аплицирањето вклучува поднесување документи како доказ за вработување, сместување и здравствено осигурување.

Курсеви за интеграција: Некои земји бараат од граѓаните кои не се членки на ЕУ да посетуваат курсеви за интеграција, кои опфаќаат јазични вештини и културни знаења клучни за прилагодување на вашата нова средина.

Најдете ги ажурираните правила овде за граѓаните кои не се членки на ЕУ .

Наоѓање на вашиот нов дом

Обезбедувањето место за живеење е вашиот следен чекор. Пазарот на домување во Европа е разновиден, со опции кои се движат од урбани станови до куќи на село.

Преглед на пазарот на домување

Пазарите за изнајмување во европските градови можат да бидат конкурентни. Започнете го вашето пребарување рано и бидете подготвени да обезбедите референци и безбедносен депозит. Во некои земји, долгорочните договори за изнајмување се вообичаени, кои нудат стабилност за иселениците.

Во потрага по сместување

Онлајн платформите, локалните весници и агентите за недвижнини се вредни ресурси во вашето пребарување на станови. Размислете за патувањето на работа, локалните удобности и заедницата кога избирате локација. Групите за социјални медиуми и форумите за иселеници, исто така, можат да понудат наводи и совети.

Разбирање на договорите и правата

Запознајте се со локалните закони за изнајмување и вашите права како закупец. Договорите за изнајмување треба да ги опишат вашите и обврските на сопственикот во врска со изнајмувањето, одржувањето и роковите за известување за раскинување на закупот. Во некои земји на ЕУ, може да се применуваат закони за контрола на киријата, со што станарите ги штитат од прекумерно зголемување на киријата.

Поставување на вашите комунални услуги

Откако ќе се населите во вашиот нов дом во Европа, уредувањето на вашите основни комунални услуги е клучен чекор кон удобност и удобност. Ова вклучува електрична енергија, гас, вода и интернет услуги. Секоја земја има свој сет на провајдери и регулативи, но процесот генерално следи слична шема.

Електрична енергија и гас

 • Изберете го вашиот добавувач: во многу европски земји, можете да го изберете вашиот снабдувач на електрична енергија и гас врз основа на цените и понудените услуги. Некои региони може да имаат стандарден провајдер ако пазарот не е целосно либерализиран.
 • Поставување на вашата сметка: контактирајте со давателот пред да се преселите за да се уверите дека услугите се поврзани. Можеби ќе треба да обезбедите идентификација, договор за закуп, а понекогаш и депозит.
 • Разбирање на вашата сметка: сметките обично вклучуваат трошоци за потрошувачка, мрежни такси, даноци и други државни давачки. Запознајте се со циклусот на наплата и достапните начини на плаќање.

Вода

 • Регистрација: Услугата за вода често ја ракува општински давател и може автоматски да се постави со вашиот договор за изнајмување или купување имот. Сепак, мудро е да се потврди.
 • Наплата: Сметките за вода обично се базираат на потрошувачката, со фиксни стапки за снабдување и канализација. Погрижете се да разберете како да го читате броилото и кога доспеваат сметките.

Интернет и мобилни претплати

 • Избор на провајдер: Истражувајте за да ги пронајдете најдобрите интернет и мобилни пакети за вашите потреби. Размислете за фактори како брзината, ограничувањата за податоци, покриеноста и должината на договорот.
 • Инсталација: за интернет, можеби е потребен состанок за да ја инсталирате услугата во вашиот дом. Мобилните претплати често може да се постават онлајн или во продавница со итно активирање.
 • Договори и откажување: Бидете свесни за договорните обврски, особено ако се одлучите за договор со минимален рок. Погледнете ја политиката на давателот за такси за преместување или откажување доколку се променат вашите околности.

Поставувањето на вашите комунални услуги и услуги е основен чекор во правењето на вашата нова куќа да се чувствува како дом. Секоја земја има свои специфики, затоа искористете ги предностите на локалните форуми за иселеници и ресурси за совети прилагодени на вашата нова локација. Со мала подготовка, можете да се погрижите вашата транзиција кон живеење во Европа да биде што е можно понепречена и удобна.

Банкарство и финансии во ЕУ

Воспоставувањето финансиска стабилност е камен-темелник за успешно преселување во Европа. Овој дел дава упатства за отворање банкарска сметка, разбирање на кредитниот систем и ефикасно управување со вашите финансии во нова средина.

Отворање банкарска сметка

 • Потребни документи: Вообичаено, ќе ви треба пасош, доказ за адреса (како што е сметка за комунални услуги или договор за изнајмување), а понекогаш и доказ за вработување или студирање. Некои банки може да бараат дозвола за престој.
 • Избор на банка: земете ги предвид факторите како што се достапноста на персоналот што зборува англиски, функциите за онлајн банкарство, надоместоците за меѓународни трансакции и локациите на филијалите.
 • Мобилно банкарство: Многу европски банки нудат сеопфатни апликации за мобилно банкарство кои ви дозволуваат да управувате со вашите финансии во движење, вклучително и поставување автоматско плаќање сметки и следење на вашите сметки.

Разбирање на Кредитниот систем

 • Кредит за градење: Воспоставувањето на кредитна историја е од клучно значење за идните заеми, хипотеки, па дури и за потпишување договор за мобилен телефон. Започнете со користење локална кредитна картичка за мали купувања и целосно плаќање на салдото.
 • Кредитен резултат: дознајте како вашата нова земја ги пресметува кредитните оценки и кои фактори влијаат на вашиот рејтинг. Ова разбирање може да ви помогне да донесувате информирани финансиски одлуки.

Управување со вашите пари

 • Буџетирање: следете ги вашите трошоци за да ги разберете вашите модели на трошење и соодветно да го прилагодите вашиот буџет. Размислете за разликите во трошоците за живеење и планирајте ги трошоците за првично поставување, како што се депозити за домување и мебел.
 • Даноци: Запознајте се со локалниот даночен систем, вклучувајќи ги стапките на данокот на доход, ДДВ и сите даночни поволности за кои може да ги исполнувате условите, како што се одбивања за образовни трошоци или трошоци за здравствена заштита.
 • Заштеди и инвестиции: Истражете ги опциите за штедење и инвестирање во вашата нова земја. Многу банки нудат штедни сметки со поволни каматни стапки или инвестициски производи погодни за иселениците.

Поставувањето и управувањето со вашите финансии во нова земја може да биде застрашувачко, но со соодветни информации и подготовка, можете да постигнете финансиска стабилност и мир на умот. Искористете ги предностите на иселеничките финансиски советодавни услуги и онлајн ресурсите за да се движите низ сложеноста на банкарството и финансиите во ЕУ.

Транспорт и мобилност

Навигацијата со транспортот во нова земја е клучна за независноста и интегрирањето во секојдневниот живот. Европа е позната по своите ефикасни и сеопфатни мрежи за јавен транспорт, заедно со различни опции за лична и заедничка мобилност.

Јавен превоз

 • Разбирање на системот: Повеќето европски градови можат да се пофалат со интегриран јавен транспортен систем, вклучувајќи автобуси, трамваи, метро и возови. Запознајте се со локалната мрежа, распоредот и опциите за билети.
 • Пропусници и попусти: погледнете ги месечните пропусници или картичките за патување, кои можат да понудат неограничен пристап и да заштедат пари на долг рок. Може да бидат достапни попусти за студенти, постари лица и семејства.
 • Апликации и ресурси: користете апликации и онлајн платформи за планирање маршрути, ажурирања во реално време и купување билети дигитално, зголемувајќи ја удобноста и ефикасноста во вашето секојдневно патување.

Возење во ЕУ

 • Размена на лиценца: Ако поседувате возачка дозвола што не е членка на ЕУ, проверете дали можете да ја замените за локална без да полагате возачки испит. Процесот варира во зависност од земјата, а понекогаш и од земјата на потекло на лиценцата.
 • Регистрација на возило: Доколку одлучите да поседувате автомобил, разберете ги барањата за регистрација, осигурување и периодични проверки на возилата за да се усогласат со локалните прописи.
 • Култура и безбедност на патиштата: Секоја земја има своја култура и правила за возење. Запознајте се со локалните сообраќајни закони, ограничувањата на брзината и прописите за паркирање за да се обезбеди безбедно и законско возење.

Алтернативен транспорт

 • Велосипедизам: Многу европски градови се погодни за велосипеди, нудат посебни ленти, шеми за споделување велосипеди и безбеден паркинг. Возењето велосипед не е само здрав и еколошки начин за патување, туку и одлично средство за истражување на вашата нова околина.
 • Car-Sharing и Ridesharing: за повремени патувања каде што јавниот превоз или возењето велосипед не е погодно, разгледајте ги услугите за споделување автомобил или апликациите за споделување возење. Тие нудат флексибилност без обврска да поседувате автомобил.

Ефикасното навигирање низ опциите за транспорт што ви се достапни е суштински елемент за да се населите во животот во Европа. Со разбирање и користење на ресурсите што ви се на располагање, можете да се осигурате дека вашата мобилност е беспрекорна, прифатлива и пријатна.

Вработување и развој на кариера

Обезбедувањето вработување и приспособувањето на новата работна средина се клучни за иселениците. Разновидниот пазар на труд во Европа нуди различни можности, но исто така бара разбирање на локалните деловни практики и очекувања.

Лов на работа во Европа

 • Локален пазар на труд: Секоја земја има своја побарувачка за вештини и професии. Истражувајте ги индустриите кои напредуваат на вашата нова локација и усогласете го вашето барање работа соодветно.
 • CV и апликација: Прилагодете ја вашата биографија за да одговара на локалните стандарди, истакнувајќи ги релевантните искуства и вештини. Придружните писма треба да бидат концизни, приспособени на работодавачот и да покажат како можете да придонесете за компанијата.
 • Онлајн платформи и вмрежување: користете веб-страници за барање работа, LinkedIn и локални професионални мрежи. Многу позиции се пополнуваат преку врски, затоа присуствувајте на состаноци во индустријата, конференции и собири за иселеници за да ја проширите вашата мрежа.

Работна култура и бонтон

 • Разбирање на работната култура: Европската работна култура може значително да се разликува од една земја до друга. Заедничките карактеристики вклучуваат силен акцент на рамнотежата помеѓу работата и животот, точноста и хиерархијата на работното место.
 • Социјални интеракции: Внимавајте на социјалната динамика во вашето ново работно место. Некои култури може да ја ценат директната комуникација, додека други претпочитаат посуптилен пристап. Учењето на локалниот јазик, дури и на основно ниво, може многу да ја подобри вашата интеграција и интеракција со колегите.

Професионален развој

 • Континуирано учење: Многу европски земји нудат можности за професионален развој, вклучувајќи работилници, курсеви и семинари. Подобрувањето на вашите вештини не само што има корист од вашата кариера, туку и помага во вашата интеграција.
 • Јазични вештини: Владеењето на локалниот јазик може значително да влијае на вашите можности за работа и напредување во кариерата. Размислете да се запишете на јазични курсеви што ги нудат центрите на заедницата, универзитетите или онлајн платформите.
 • Законски права и придобивки: запознајте се со вашите права како вработен, вклучувајќи работно време, право на одмор и родителско отсуство. ЕУ обезбедува одредени стандардизации, но локалните закони можат да понудат дополнителна заштита.

Навигацијата на вашата кариера во нова земја може да биде и предизвик и наградувачка. Со вистинскиот пристап и ресурси, можете да постигнете професионален успех и лично исполнување во Европа. Овој водич има за цел да обезбеди цврста основа за иселениците кои бараат можности за вработување и развој на кариера во нивниот нов дом.

Здравство и осигурување

Навигацијата низ здравствениот систем е главен приоритет за иселениците кои се преселуваат во Европа. Континентот нуди висококвалитетна медицинска нега, но системите и покриеноста може значително да се разликуваат од земја до земја.

Пристап до здравствени услуги

 • Регистрација: По пристигнувањето, неопходно е да се регистрирате во локалната здравствена управа или канцеларијата за социјално осигурување. Овој чекор вообичаено овозможува пристап до јавниот здравствен систем.
 • Европска картичка за здравствено осигурување (EHIC): За граѓаните на ЕУ кои се движат во ЕУ, EHIC обезбедува пристап до медицински третман под исти услови и по иста цена како и локалното население. За долгорочен престој, неопходна е транзиција кон локалниот здравствен систем.
 • Приватно здравствено осигурување: во зависност од земјата и вашите лични потреби, може да размислите за приватно здравствено осигурување за побрз пристап до специјалисти и приватни болници.

Разбирање на вашата покриеност

 • Јавно наспроти приватно: Јавните здравствени системи покриваат низа услуги од општи лекари до итен третман и специјалистички прегледи. Сепак, времето на чекање може да биде долго за одредени услуги, што ги натера некои иселеници да се одлучат за приватно покривање.
 • Аптеки и рецепти: Достапноста на лекови и практиките на рецепт се разликуваат. Во некои земји, одредени лекови се лесно достапни преку шалтер, додека други бараат рецепт.

Навигација во здравствени итни случаи

 • Услуги за итни случаи: Запознајте се со броевите и услугите за итни случаи во вашата нова земја. На многу места, бирањето на 112 ќе ве поврзе со службите за итни случаи ( проверете овде за целосна листа ).
 • Медицински установи: Идентификувајте ја најблиската болница или клиника и нивната процедура за итни случаи. Имањето основен медицински комплет и познавањето на локалните протоколи за итни случаи, исто така, може да биде непроценливо.

Правилната здравствена заштита и осигурувањето се од витално значење за безбедно и здраво искуство на иселениците во Европа. Со разбирање како да се движите низ овие системи, можете да се осигурате дека вие и вашето семејство сте добро подготвени за секоја ситуација поврзана со здравјето.

Културна интеграција и социјален живот

Успешното интегрирање во вашиот нов европски дом вклучува повеќе од само разбирање на правните и процедуралните аспекти; се работи за прифаќање на локалната култура и станување активен член на вашата нова заедница.

Разбирање на локалната култура

 • Направете го вашето истражување: пред да се преселите, дознајте за историјата, традициите и социјалните норми на вашата нова земја. Ова знаење може да ви помогне да избегнете културни недоразбирања и да го подобрите вашето ценење за вашата нова околина.
 • Културен бонтон: Секоја земја има свој уникатен бонтон. Од манири на јадење до обичаи за поздравување, разбирањето на овие нијанси може многу да ги подобри вашите социјални интеракции.

Учење јазик

 • Јазични курсеви: Дури и ако основниот јазик на вашата нова земја не е ваш, полагањето курсеви за јазик може значително да помогне во вашата интеграција. Многу центри на заедницата, универзитети и онлајн платформи нудат часови по јазици прилагодени на различни нивоа.
 • Вежбајте секојдневно: Потопувањето во јазикот преку секојдневно вежбање, без разлика дали преку разговор со локалното население, гледање локална телевизија или читање, го забрзува вашиот процес на учење и интеграција.

Градење на социјална мрежа

 • Придружете се на заедниците на иселениците: Поврзувањето со колегите иселеници може да обезбеди поддршка и совети врз основа на споделени искуства. Побарајте иселенички групи на интернет или во вашата локална област.
 • Локални клубови и активности: Вклучете се во активности што ве интересираат, како што се спорт, уметност или волонтирање. Ова е одличен начин да се сретнете подеднакво со локалното население и со иселениците, споделувајќи заеднички интереси.

Прилагодување на новите социјални норми

 • Бидете отворени и љубопитни: Пристапете кон вашиот нов живот со отвореност и љубопитност. Прифатете ги поканите за социјални настани, поставувајте прашања и покажете искрен интерес за учење за вашата нова заедница.
 • Трпението е клучно: Запомнете дека за целосно интегрирање во нова култура е потребно време. Бидете трпеливи со себе додека се движите по ова возбудливо, понекогаш предизвикувачко патување.

Прифаќањето на културните и социјалните аспекти на вашиот нов европски дом е од суштинско значење за исполнето искуство во иселениците. Преземајќи проактивни чекори кон интеграција и вклученост во заедницата, ќе го збогатите вашиот живот и ќе создадете трајни врски во вашиот нов дом.

Индекс по земји и услуги

Внимателно ги избравме и организиравме основните услуги што му се потребни на секој иселеник, осигурувајќи дека ги имате основните ресурси за успешна транзиција. Од домување и струја и парно до интернет и осигурување, нашиот индекс покрива се. Сметајте на нас за да ги обезбедиме клучните основи кои ќе го направат вашето патување доселување понепречено и попријатно. Истражете го нашиот индекс сега и бидете добро подготвени за вашиот живот во нова земја. Ако не можете да ја најдете услугата подолу, обидете се да го побарате она што го барате во лентата за пребарување.

Норвешка

 • Кредитна картичка во Норвешка
 • Плаќање заем во Норвешка
 • Осигурување во Норвешка
 • Мобилна претплата во Норвешка
 • Греење со електрична енергија во Норвешка
 • Интернет претплата во Норвешка
 • Домување/изнајмување во Норвешка
 • Запознавање во Норвешка
 • Казино во Норвешка

Швајцарија

 • Кредитна картичка во Швајцарија
 • Плаќање заем во Швајцарија
 • Осигурување во Англија
 • Мобилна претплата во Швајцарија
 • Електрична енергија и греење во Швајцарија
 • Интернет претплата во Швајцарија
 • Домување/изнајмување во Швајцарија
 • Запознавање во Швајцарија
 • Казино во Швајцарија

Англија

 • Кредитна картичка во Англија
 • Плаќање заем во Англија
 • Осигурување во Англија
 • Мобилна претплата во Англија
 • Електрична енергија и греење во Англија
 • Претплата на Интернет во Англија
 • Домување/изнајмување во Англија
 • Запознавање во Англија
 • Казино во Англија

Шкотска

 • Кредитна картичка во Шкотска
 • Плаќање заем во Шкотска
 • Осигурување во Шкотска
 • Мобилна претплата во Шкотска
 • Електрична енергија и греење во Шкотска
 • Претплата на Интернет во Шкотска
 • Домување/изнајмување во Шкотска
 • Запознавање во Шкотска
 • Казино во Шкотска

Велс

 • Кредитна картичка во Велс
 • Плаќање заем во Велс
 • Осигурување во Велс
 • Мобилна претплата во Велс
 • Електрична енергија и греење во Велс
 • Интернет претплата во Велс
 • Домување/изнајмување во Велс
 • Запознавање во Велс
 • Казино во Велс