Услови

Осигурување во Република Кипар

Осигурување во Република Кипар

Осигурувањето во Република Кипар е она што некој може да сака да го знае. Можеби веќе сте на Кипар, планирате да одите таму или не. Навистина важно и охрабрувачко е тоа што секогаш постои осигурителна компанија која се грижи за другите луѓе.

Некои луѓе од Република Кипар сметаат дека осигурувањето е губење пари. Секој кој поминал низ тешка ситуација и добил помош од осигурување, ќе ве натера да видите некоја смисла. Па, можно е да се почека и да се научи важноста на осигурувањето на потешкиот начин.

Не е препорачливо да чекате лошо искуство за да ги знаете придобивките од осигурувањето. Осигурувањето обезбедува финансиска сигурност, како и душевен мир доколку се случи непредвиден настан. Некои од популарните осигурителни покривки во нацијата вклучуваат здравје, автомобил, имот, милениче и здравје.

Здравствено осигурување во Република Кипар

Кипар има и приватна и јавна здравствена заштита за жителите. Важно е дека Министерството за здравство го администрира јавното здравство. Згора на тоа, задолжителните придонеси за социјални услуги и даноците го финансираат. Потребно е да се регистрирате во Општиот здравствен систем и да изберете лекар. Од друга страна, приватната здравствена заштита помага да се добијат различни установи, како и болници.

Секое лице кое работи во Кипар, без оглед на нивното живеалиште или националност, мора да се регистрира за социјално осигурување. Пријавувањето се врши во Окружната канцеларија за труд. Првично, постоеја два вида осигурување, вклучувајќи класа А и класа Б во Кипар. За жал, сè се смени во 2013 година. Со новите измени се укина класата Б и се зголемија давачките за државните медицински установи.

Во Кипар плаќањата за лабораториски тестови и лекови се преку однапред купени здравствени марки. Здравствените марки се достапни во пошти и јавни болници. Тоа значи дека имателите на немедицинска картичка можат да користат услуги на јавните болници. Овие луѓе можат да го сторат тоа со плаќање 30,00 евра и 15,00 евра за посета на специјалист и општ лекар.

Осигурување за невработеност

Осигурувањето за невработеност ги покрива осигурените работници кои работат на Кипар. Лицето треба да биде на возраст од 16 до околу 63 години. Но, таа се продолжува на 65 години кога осигуреникот не добива старосна пензија.

Главните два услови вклучуваат:

 • Прво, да се има реално основно осигурување кое е еднакво на најмалку 0,50 од осигурителниот бод и најмалку 26 недели да поминат од започнувањето на осигурувањето
 • Второ, ако имате асимилирано осигурување е еднакво на најмалку 0,39 од осигурителниот бод во соодветната година за придонеси.

Освен двете, еден треба да:

 • Да се регистрираат во подрачното социјално осигурување како невработени и редовно да се пријавуваат таму
 • Невработен
 • Не се вклучувајте во ниедна работа што заработува 1/12 од основната осигурителна сума (15,33 €) дневно
 • Регистрирајте се како барател на работа и бидете лесно достапни во Јавната служба за вработување
 • Имајте способност за работа
 • Имајте капацитет за работа

Надоместокот за невработеност обично не се плаќа повеќе од 156 дена во секој период на невработеност. Основната придобивка на апликантот е 60 % од неделната вредност на осигурителните бодови. Од друга страна, зависниот 1 или брачниот другар добива 80%, додека другите зависни добиваат 100%.

Осигурување за автомобил

Во Кипар, осигурувањето од трета страна е задолжително за сите моторни возила што се возат на пат. Осигурувањето се однесува на законската одговорност на овластените возачи или осигурените за телесни повреди или смрт предизвикани на трети лица. Дополнително, осигурувањето покрива имотна штета од употреба на моторно возило.

Другите опционални автомобилски осигурувања се сеопфатно и сеопфатно осигурување плус загуби. Сеопфатното осигурување покрива сè во осигурувањето на трето лице и загуба или оштетување на осигуреното возило. Освен тоа, осигурувањето покрива штети од кражба, пожар, судир на осигурувачот, како и судир на возило со друг автомобил. Сеопфатното осигурување плус загуби од природата покрива сè во сеопфатното осигурување и осигурувањето од трето лице, како и штетата од природни феномени. Овие феномени вклучуваат поплава, земјотрес, бура и грмотевици.

Осигурување на домот

Највредното богатство за повеќето луѓе е домот. Како резултат на тоа, неуспехот правилно да се осигура резултира со критичен финансиски проблем во случаи на оштетување или кражба. Осигурувањето на домот ги покрива куќите и становите за иселениците на станарите и сопствениците. Осигурувањето на домот го покрива следново:

 • Оштетување или губење на циклусите на педалата
 • Лична одговорност
 • Оштетување или загуба на зградата
 • Оштетување или загуба на кредитни картички и лични пари
 • Оштетување или загуба на лични предмети
 • Одговорност како окупатор на зградата
 • Одговорност како сопственик на зградата

Осигурување на живот

Животното осигурување го обезбедува изгубениот приход по смртта поради несреќа или болест. Згора на тоа, животното осигурување им овозможува на најблиските да продолжат да живеат без борба и по смртта на осигуреникот. Осигурувањето е важно за Кипријаните бидејќи ги покрива последните трошоци смртта како итен случај. Дополнително, осигурувањето дава можност за добивање покритие за терминални и хронични заболувања.

Патничко осигурување

Покритието за патничко осигурување е услов кога патувате во или надвор од Кипар. Главната причина е што иднината е непозната, а патувањето чини огромна сума пари. Така, со патничкото осигурување постои гаранција за враќање на парите во случај на откажување на патувањето. Патничкото осигурување ги покрива трошоците поврзани со:

 • Напуштање на патувањето
 • Правни трошоци
 • Болнички бенефиции и медицински трошоци
 • Лични пари, патни документи и пасош
 • Сопствен багаж и предмети
 • Нечија одговорност и несреќа
 • Скратување или откажување на одмор

Осигурување на домашни миленици

Домашните миленици споделуваат безусловна љубов со сопствениците и никогаш нема да разочараат да им пружат друштво кога е потребно. Обично е поразително ако нешто им се случи. На пример, тие може да исчезнат, да се разболат или да се вклучат во несреќа. Така, од витално значење е да се земе осигурување за миленичиња за да се помогне со такси за ветеринар, кражба или заскитан. Други придобивки од осигурувањето за домашни миленици вклучуваат патување во странство, итно качување во авион и смрт од болести или несреќи.

Осигурување од лична незгода

Личното осигурување од незгода е важно за деловните луѓе. Обезбедува постојан извор на приход доколку некој не може да работи во иднина. Го покрива патниот багаж, медицинските трошоци, инвалидитет за работа и смртта во зависност од осигурителот.

Популарни осигурителни компании во Република Кипар

 • Cedar Rose Int. Services Ltd
 • Eurolife
 • Prodromou & Makriyiannis Insurance Underwriting Agencies & Consultants Ltd
 • Infocredit Group Limited
 • International Risk Solutions Insurance Broker (Europe) Ltd
 • Channing Lucas Insurance Brokers (Кипар) Ltd
 • Besso Insurance Brokers European Services Ltd
 • AP Companies Global Solutions Limited
 • LPR Insurance Brokers Limited
 • Пицас осигурување
 • GAP осигурување
 • Abbygate осигурување
 • Кристофорос Георгиу Осигурителни агенти и консултанти Лимитед
 • London P&I Insurance Company (Europe) Limited
 • AB INSURANCE CONSULTANTS LTD
 • Hermes Insurance Limited
 • NPTS Insurance Agents Sub-Agents & Consultants Ltd