Електрична енергија и греење во Чешка 

Lingoda
Електрична енергија и греење во Чешка 

Комуналните услуги што едноставно значи сметки не се еден од најинтересните теми за многумина од нас иако се пријавуваме за нив секој втор ден. Повеќе би сакале да зборуваме за други работи како љубов и забава . Сепак, сакале или не, доаѓа момент кога треба да размислите за вашите сметки за комунални услуги. Без разлика дали сте вие или вашиот зборлив сосед од соседството, немојте да се изненадите кога ќе слушнете расправија со сопственикот за комуналните услуги. На врвот на листата за комунални услуги е струјата и парното.

Во Чешка струјата и греењето се суштински дел од животот. Нивната важност се зголемува за степен повисоко во текот на зимата која доаѓа од околу ноември. Во случај да не сте запознаени, зимските температури на чешки може да паднат помеѓу -5°C/20°F до -10°C/10°, што значи потреба од внатрешно греење. Веднаш штом есенските температури ќе почнат да се воспоставуваат, повеќето домаќинства се фокусираат на греење. Ќе ви треба постојано снабдување со топлина до пролет во оваа земја, затоа подгответе се за нерамномерно возење со комунални услуги.

Преглед на електрична енергија и греење во Чешка

Едно нешто што ќе ви се допадне кај чешкиот јазик е тоа што повеќето згради се поврзани на мрежа за греење . Значи, речиси ви е гарантирано дека ќе се вселите во стан со парно. Системот за греење во земјата е поврзан на мрежа за централно греење. Системот користи топлина базирана на пареа која доаѓа од централна постројка.

Чешката е голема за одржливост и зачувување на животната средина, затоа, постројките се поврзани со постројка за производство на електрична енергија. Тие повторно ја користат пареата создадена за производство на електрична енергија. Сепак, сигурен сум дека засега не ви е гајле за сето ова. Сакате да знаете како можете да добиете пристап до системот за греење и електрична енергија. Па ајде да се фаќаме за работа тогаш. Треба да знаете дека вашата сметка може да биде вклучена во вашиот договор за изнајмување. Ако е така, вашиот сопственик ќе го додаде во вашата кирија и ќе ги изврши плаќањата за него/неа.

Пријавување за електрична енергија и греење на чешки

За да се пријавите за електрична енергија и греење на чешки, мора да аплицирате до давателот што го сакате. Има многу добавувачи во земјата, затоа направете го вашето истражување пред да се решите за најдобриот за вас. Најдобар начин да се пријавите за струја и греење е онлајн. Можете да ја посетите веб-страницата на претпочитаниот добавувач за да најдете формулар за апликација. Најпопуларниот снабдувач е Pražská energetika, бидејќи тие најмногу ги снабдуваат големите градови како Прага и Розтоки.

Може да очекувате вашиот добавувач да го прочита вашиот броило три пати годишно. Повеќето станови ќе постават известувања за нивните станари на датумите на проверка. Вашето читање на мерачот ќе зависи од вашата употреба. Сепак, можете да ги знаете и датумите со проверка на долниот лев агол на првата страница под Zpráva pro zákazníka на вашата сметка. Можеби не го означува точниот датум, затоа продолжете да ги проверувате известувањата на вашиот ходник.

Избор на најдобар план за електрична енергија и греење на чешки јазик

Ќе бидете пријатно изненадени кога ќе дознаете дека имате широк спектар на планови за избор во зависност од вашиот буџет и потреби. Pražská energetika, бидејќи на своите корисници им овозможува пристап до шест различни планови за плаќање. Планот што ќе го изберете треба да се базира на типот на системот за греење што е инсталиран во вашата куќа. Вашата сметка ќе се пресметува врз основа на две различни тарифи доколку имате електричен систем за греење. Високата тарифа ( vysoký тарифа ) и ниската тарифа ( nízký тарифа ).

Високата тарифа ( vysoký тарифа ) се применува за време на шпиц и најчесто е за стандардна употреба на електрична енергија. Ниската тарифа ( nízký тарифа ) се применува за време на исклучување и генерално се однесува на електричното греење. За време на nízký тарифата , вашиот грејач автоматски ќе складира топлинска енергија ноќе. За да го намалите користењето или потрошувачката, препорачувам да користите повеќе енергија во слободни часови. Можете исто така да се решите на висока или ниска стапка на дистрибуција ( distribuční sazba ), врз основа на количината на електрична енергија што ви треба.

Алтернативни планови за електрична енергија и греење на чешки

Ако вашиот дом нема електричен систем за греење тогаш Комфорт Класик 24 е планот што треба да го направите. Ги има истите тарифи во текот на денот, така што нема ниска тарифа. Исто така, би препорачал стапка на дистрибуција D01d ако живеете сами или во домаќинство со две лица. Исто така, добро е ако вашата куќа нема апарати со високи стапки на потрошувачка на енергија, како што се машини за миење садови, фрижидери и сушари за ткаенина. Ако не, тогаш одете на стапката D02d.

Доколку имате електричен систем за греење тогаш Комфорт АКУ 8 ќе ви биде попристапен. Тоа ви овозможува да ја извршувате ниската тарифа 8 часа дневно за време на часови вон шпиц. Само бидете сигурни дека користите D25d стапка ако имате само еден електричен бојлер или мал грејач за складирање. Во спротивно, одете на стапката D26d.

Сметки за струја и парно на чешки

На чешки ќе се очекува однапред да ја платите сметката за струја како депозит. Големината на домаќинството и големината на вашиот дом ќе одредат колку депозит ќе платите. Треба да очекувате да добивате сметка на секои четири месеци со детали за вашата употреба. Ако има разлика помеѓу вистинската сума и депозитот, таа се додава или одзема од вашата следна исплата на депозит.

Добрата вест е што можете да изберете начин на плаќање што ви е попогоден за време на апликацијата. Некои од најчестите начини на плаќање вклучуваат директно задолжување, налог за единечен трансфер, готовина (поштенски формулар А) и SIPO.

Lingoda