Преселба во Португалија: Дефинитивен водич

Преселба во Португалија: Дефинитивен водич

Размислувате да се преселите во странство во Португалија? Без разлика дали планирате да се преселите сами, или заедно со семејството или пријателите, Португалија е неверојатна земја која нуди речиси сè што некој може да посака.

Но, таквата голема одлука не треба да се прави лесно. Затоа опфативме некои од различните работи што треба да ги земете предвид и да знаете за пред да се преселите. Уживајте!

За Португалија

Португалија е убава и културно богата земја која се наоѓа во југозападна Европа. Познат е по својата богата историја, живописните градови и прекрасните плажи. Се соседи со Шпанија како единствена земја со фиксна граница, но исто така поврзана преку Средоземното Море со многу други земји, како Италија , Франција и многу повеќе.

Земјата е дом на некои од најпознатите знаменитости во светот, како што се манастирот Јеронимос, кулата Белем и историскиот град Евора. Официјален јазик е португалскиот, а валутата е еврото.

Времето е пријатно во поголемиот дел од годината, со благи зими и топли лета, што го прави идеален за оние кои уживаат во активности на отворено и сонце.

Зошто да се преселите во Португалија?

Преселбата во Португалија може да биде одлична одлука, таа нуди прекрасна медитеранска клима, со благи зими и топли лета, што ја прави одлична дестинација за оние кои уживаат во активности на отворено и сонце.

Португалија, исто така, има богато културно наследство и е позната по својата уметност, архитектура и историја. Од античките урнатини на Евора до барокната архитектура на Синтра, има многу што да се истражува и открие.

Безбедноста е исто така важен аспект на живеењето во Португалија, таа се смета за една од најбезбедните земји во Европа која е одлична за семејства и пензионери. Здравствениот систем е исто така добро почитуван и обезбедува прифатлива и достапна здравствена заштита за сите жители.

Дополнително, Португалија има релативно ниски трошоци за живот во споредба со другите европски земји, што ја прави атрактивна опција за оние кои сакаат дополнително да го зголемат својот буџет.

Правила и прописи за преселба во Португалија

Граѓаните на ЕУ се слободни да се движат во различни земји-членки како што сакаат. Сепак, сè уште има некои правила и прописи што треба да се имаат на ум. За иселениците надвор од Европската унија, има уште повеќе работи што треба да се разгледаат.

Во овој дел ги наведовме најважните, но не заборавајте да проверите кај вашата влада и португалските власти за какви било ажурирања или промени на нашата листа.

Граѓаните на ЕУ се преселуваат во Португалија

Како што споменавме порано, за граѓанин на ЕУ е релативно лесно да се пресели во Португалија. И додека треба да аплицирате за дозвола за долгорочен престој, нема да ви требаат посебни визи или работни дозволи, и затоа можете брзо да најдете работа.

  • Мора да бидете во можност финансиски да се издржувате без да станете товар на португалскиот систем за социјална заштита.
  • Мора да имате здравствено осигурување кое ве покрива во Португалија, или преку вашиот сопствен обезбедувач на осигурување или преку португалскиот национален здравствен систем.
  • Не можете да имате криминално досие или да се сметате за закана за јавната безбедност.
  • Мора да се регистрирате кај локалните власти во рок од 8 дена по пристигнувањето.
  • Мора да имате валидна лична карта или пасош како доказ за вашето државјанство на ЕУ.
  • Можеби ќе треба да аплицирате за дозвола за долгорочен престој на ЕУ ако планирате да останете повеќе од 3 месеци.

Граѓаните кои не се членки на ЕУ се преселуваат во Португалија

Во овој случај, обично ќе треба да добиете виза и/или работна дозвола пред да можете да се преселите и престојувате во Португалија. Специфичните барања ќе зависат од вашите специфични околности, како што се должината на престојот, целта на преселбата и видот на работата што ќе ја работите.

За престој од повеќе од 90 дена, граѓаните кои не се членки на ЕУ обично ќе треба да аплицираат за виза за долг престој. Прво можете да добиете виза за краток престој, а потоа да работите на подолгата додека сте веќе во земјата.

Следно е она што се нарекува дозвола за престој и е потребно за целосно да се преселите во дом или да купите имот со намера да живеете во Португалија. Оваа дозвола е обновлива, а на сопственикот ќе му овозможи престој и работа во Португалија одреден временски период.

И на крај, ќе треба да добиете и работна дозвола пред да можете да работите во Португалија. Ова е важно бидејќи од вас се бара да најдете работа во повеќето случаи за да ги добиете гореспоменатите дозволи и визи.

Предизвици за преселба во Португалија

Една од најтешките работи за аутсајдерите е учењето на јазикот. Иако англискиот јазик е широко се зборува во Португалија, може да биде тешко да се движите во секојдневните задачи и официјалните процедури ако не зборувате португалски. Многу работни места бараат и познавање на нивниот мајчин јазик.

Оттука, наоѓањето работа во Португалија може да биде предизвик, особено за граѓаните кои не се членки на ЕУ или за оние кои немаат течен португалски јазик. Но, имајте на ум дека земјата е прилично модерна, а многу глобални корпорации и франшизи постојат во поголемите градови, кои нудат одлични можности за некој што течно зборува друг јазик.

Да се најде место за живеење во Португалија може да биде тешко, особено во популарните градови како Лисабон и Порто. Пазарот на домување е конкурентен и цените можат да бидат високи. Се препорачува да најдете доверлив пријател или агент кој ќе ви помогне да го дознаете пазарот.

Португалија има релативно висока даночна стапка во споредба со другите европски земји. Затоа треба да потрошите малку време за да го разберете даночниот систем и регулативите, за да знаете колку ќе платите.

Совети за преселба во Португалија

Португалија има своја уникатна култура и обичаи и може да биде потребно време за да се прилагоди на новиот начин на живот. Имајте отворен ум и не плашете се да се дружите со локалното население за да ги научите нивните начини.

Разберете ги правилата и прописите во Португалија пред да се преселите, за да знаете што да очекувате кога станува збор за официјални процедури како што се регистрирање кај локалните власти, добивање дозвола за престој и плаќање даноци.

Португалија има релативно ниски трошоци за живот во споредба со другите европски земји, но сепак може да биде скапо за некои, особено во популарните туристички области како Лисабон и Порто.

Португалија има медитеранска клима, што е одлична за некои, но не е идеална за други. Зимите можат да бидат благи, а летата се топли, што може да биде предизвик за прилагодување. Не заборавајте да ја истражите и конкретната област во која се преселувате, бидејќи може да има некои локални работи на кои можеби ќе треба да се прилагодите.