Услови

Како да спакувате облека за движење

Датум на објавување

Како да спакувате облека за движење

Дома » Како да » Како да спакувате облека за движење

Уредно пакување на целата облека пред да се преселите може да потрае доста време, а за оние кои имаат многу облека, дури и се чувствуваат како премногу работа. Но не грижи се. Со мала подготовка и организација, можете да ја спакувате облеката и да ја подготвите за брзо време.

Во овој блог пост ќе ги покриеме придобивките од пакувањето облека пред да се преселите, како и чекорите што треба да ги преземете за да ја подготвите, пакувате и преместите облеката.

Зошто треба правилно да ја спакувате облеката пред да се движите

Иако теоретски би можеле да ја фрлите целата облека во некои подвижни кутии претходната вечер, има неколку предности да останете организирани и да планирате однапред.

  • Пакувањето на облеката пред да се преселите може да ви заштеди време и стрес на денот на движење.
  • Со претходно сортирање на облеката, ќе можете да се ослободите од предметите што повеќе не ви требаат, што може да ви заштеди простор и пари на долг рок.
  • Кога правилно ја спакувате облеката, можете да се погрижите да остане без брчки и во добра состојба за време на движењето.

Подготвувајќи се да ја спакувате облеката

Пред да почнете да ја пакувате облеката, прво треба да ги соберете потребните материјали. Ова вклучува кутии, лента за пакување, обвивка со меурчиња, а можеби дури и вреќи со вакуумски заптивки. Исто така, ќе откриете дека закачалките, чантите за облека и кутиите за гардероба се одлични дополнителни предмети што треба да ги имате кога ја преместувате облеката.

Првиот чекор во пакувањето на вашата облека е да ги сортирате. Поминете низ вашиот плакар, фиоки, канти за складирање и така натаму. Размислете за заштеда на стара и тенка облека што може да се користи за обложување на подвижните кутии. Со намалување на количината на облека што ја носите, ќе го направите движењето побрзо и поевтино, а уште помалку стресно.

Откако ќе ја сортирате облеката, одлучете кои предмети ќе ги чувате, а од кои ќе се ослободите. Предмети кои се истрошени, не ви одговараат или не сте ги носеле некое време, може да се донираат во хуманитарни цели. Ако имате доволно време, можете дури и да се обидете да продадете дел од тоа онлајн.

Пакување облека

Откако ќе ја средите облеката и ќе одлучите што да чувате, време е да почнете да се пакувате. Започнете со пакување на облеката по тип. Добра идеја е да ги спакувате сите ваши кошули заедно, сите ваши панталони заедно итн. Ова ќе го олесни наоѓањето на она што ви треба откако ќе се населите во вашиот нов дом.

  • Обемните предмети како џемпери и палта може да заземат многу простор во кутијата. За да заштедите простор, размислете да користите вреќи со вакуумски заптивки за да ги компресирате овие предмети. Ова исто така ќе помогне да се заштитат од прашина и влага за време на движењето.
  • За време на овој процес може да забележите дупки или абење и кинење на некоја од вашите алишта. Сега е добро време да се погрижите за ова, бидејќи и онака поминувате низ се.
  • Спакувајте ја облеката што моментално не е во сезона во посебни кутии, така ќе заштедите простор и ќе го олесните веднаш пристапот до облеката што ви треба.
  • Преклопете ги алиштата уредно и цврсто за да заштедите простор и користете хартија за пакување или обвивка со меурчиња за да ги пополните сите празни места и да ја спречите облеката да се движи наоколу за време на транспортот.
  • Користете помали кутии специјално за облека, ова ќе помогне да се одржуваат податливи големината и тежината на кутиите и полесно да се натрупуваат.
  • Спакувајте тешка облека на дното од кутијата за да помогнете во распределбата на тежината и да спречите оштетување на полесните алишта на врвот
  • Задолжително означете ја секоја кутија со содржината и просторијата во која припаѓа, ова ќе ви помогне вам и на вашите двигатели лесно да знаете каде да ја ставите облеката во вашиот нов дом

Преместување на облеката на соодветен начин

Постојат многу различни видови на контејнери и помошни предмети, дизајнирани да ви помогнат да ја одржувате вашата облека организирана и здрава кога се преселувате во нов дом.

Подвижните кутии се испробана и вистинска основа на индустријата за движење и може да се користат за речиси секаков вид облека што ја имате. Размислете да додадете кесичка чај во секоја кутија, за да помогнете да се обезбеди добра клима и мирис.

Подвижните кутии се исто така одлични за редење, само внимавајте да не ги наполните со премногу тешки предмети за облека, бидејќи долниот дел може да испадне ако не внимавате.

Кутиите за гардероба се високи, тесни кутии кои се специјално дизајнирани за движење на облеката на закачалки. Овие кутии можат да бидат одлична опција за преместување одела, фустани и други предмети што не сакате да ги свиткате.

Ако возите до вашиот нов дом, размислете да закачите облека во вашиот автомобил. Ова може да помогне да се спречат брчките и да заштедите простор во вашите кутии. Задолжително користете торба за облека за да ја заштитите вашата облека од прашина и влага за време на патувањето.

Деликатните предмети како свечена облека и свилена облека треба да бидат заштитени за време на движењето за да се осигура дека нема да се оштетат. Користете кеси за облека за да ги покриете овие предмети и да ги чувате безбедни за време на транспортот.