Осигурување во Франција

Осигурувањето во Франција е веројатно една од работите што некој едноставно може да ги претпостави како непотребни. Очекувано, кога се преселувате во Франција или веќе живеете таму, кошницата со активности на поединците е веќе полна. Можеби ќе има малку или никакво време за размислување за потребата да се заштитите од лоша среќа. Но, можете ли да позирате за момент и да размислите што ако се разболите со огромна болничка сметка или изгубите имот. Приказната за Хорацио Спафорд е пример за тоа како станува матно, збунувачки и очајно кога сте принудени буквално да го трошите она што го немате. Ова е местото каде што започнува вашето осигурување. Со осигурително покритие, во Франција е уверено дека сè ќе биде добро.

Осигурувањето е незгодно бидејќи е како купување на ветување. Причината е што му помага на поединецот или бизнисот да започне одново во случај нешто да се случи. Исто така, им помага на луѓето да се заштитат себеси, своите семејства и нивните средства.

Дури и во економијата на Франција, осигурувањето игра значајна улога во нејзиниот развој. Тоа е затоа што нуди сигурност и безбедност на бизнисите, како и на поединците. Исто така, осигурувањето промовира економски раст, шири ризици и генерира долгорочни финансиски ресурси.

Здравствено осигурување Франција

Секое лице кое живее во Франција треба да добие бесплатно здравствено осигурување без разлика на нивната економска ситуација или возраст. Универзалната покриеност се состои од приватни и јавни услуги, вклучувајќи специјализирани даватели на услуги, болници и лекари. Француските придонеси за здравствено осигурување нудат делумна јавна здравствена заштита во нацијата. Работодавачот плаќа околу 13%, додека работникот 8%.

Владата и пациентот делумно плаќаат одредени придонеси за здравствените трошоци. Државното здравствено осигурување покрива од 70 до 100% од трошоците, вклучувајќи ги болничките трошоци и посетите на лекар. За среќа, долгорочните и болните пациенти со ниски приходи добиваат 100% покриеност.

Освен јавното здравствено осигурување, жителите на Франција можат да земат и приватно здравствено осигурување. Опфаќа пристап до здравствени специјалисти, приватни породилишта и глобална мрежа на лекари. Странците во Франција кои живеат таму повеќе од 3 месеци можат да пристапат до здравствена заштита преку Protection Universelle Maladie (PUMA) .

Документите потребни за регистрација на здравствена заштита во Франција вклучуваат:

 • Доказ за приход при поднесување барање за CMU-C
 • Пасош или валидна лична карта
 • Брак или извод од матична книга на родени кога има вклучување на семејството
 • Доказ за адреса вклучувајќи француска сметка за комунални услуги
 • Доказ за престој во Франција

Осигурување за невработеност

Allocation d’aide au retour à l’emploi или, подобро кажано, додаток за враќање на работа им се исплаќа на вработените со осигурување за невработеност. Се плаќа откако некој ќе остане без работа.

Условите што треба да ги исполни за да добие надоместок за невработеност

 • Имајте физичка способност да извршувате работа
 • Покажува отказ или престанок на невработеноста
 • Бидете запишани во Pôle вработувајте како барател на работа
 • Прифатете разумни понуди за работа
 • Не наполнил возраст за да добие целосна пензија
 • Активно барање работа
 • Имајте одредена доза на припадност кон системот

Невработените лица кои се квалификувани за осигурување за невработеност имаат право на надоместок за враќање на работа (ARE). Дополнително, важно е да се напомене дека износот не може да биде поголем од 75% или помал од 57% од дневната референтна плата. Ако некој работи со скратено работно време, тогаш сумата се намалува пропорционално.

Осигурување за автомобил

Просечната сума за осигурување на автомобил во Франција е околу 400 евра. Осигурувањето на возилото е задолжително за секој сопственик на возач. Освен тоа, ова е второто најпопуларно осигурување по здравственото, а некому му е потребна најмалку одговорност од трета страна. Казната за неосигурување возило во државата е околу 3.750 евра.

Одговорноста од трета страна или граѓанската одговорност го осигурува возилото од повреди и штети за инцидентите на трети страни што ги предизвикува. Освен тоа, ги вклучува и патниците во нечиј автомобил. Меѓутоа, овој вид осигурување не ги покрива сопствените трошоци (на возачот), вклучувајќи ја и штетата предизвикана на автомобилот. Во Франција има и трета страна плус. Тоа ги надоместува трошоците за нечиј автомобил како резултат на напади, природни катастрофи или дури и случајна штета.

Во Франција, факторите што се користат за одредување на цената на автомобилското осигурување вклучуваат возраст на возачот, профил, вредност на возилото, локација, фреквенција на возење и за што се користи возилото. Исто така, постои сеопфатно покритие што може да се додаде во осигурувањето од трета страна. Таа покрива штета на трети лица, кражба, оштетување на прозорците, пожар и штета на сопствен автомобил на поединец што ја предизвикало лицето.

Осигурување на домот

Просечниот трошок за осигурување на домот е околу 248 евра. Осигурувањето на домот е задолжително за станарите, дури и ако домот е наместен или не, исто како и сосопствениците. Сосопственици се луѓето кои поседуваат многу станови, а опфаќа трети лица, соседи, сосопственици, а во некои случаи и станари.

Освен осигурувањето на домот од трето лице, има сеопфатно покритие. Ја обештетува содржината на куќата поради вандализам, кражба, вода или пожар. Исто така, постои осигурување на закупецот што му помага на некој да ги заштити своите работи.

Осигурување на живот

За разлика од нациите како Чешката Република , во Франција, животното осигурување претставува атрактивна и стабилна опција за штедење. Обезбедува одредени фискални предности на имателите. Assurance Vie помага во управувањето со финансиските средства, како и во обезбедувањето потенцијални придобивки за заштеда на данок. Понатаму, осигурувањето ги штити поединците кога има смрт.

Патничко осигурување

Кога патувате во Франција, повеќето од патувањата се обично криминални и без проблеми. Сепак, големите градови како Марсеј и Париз се жаришта на криминалот. Затоа, важно е да се покритие за осигурување кога патувате во Франција. Покрај тоа, осигурувањето е важно за поединците кои патуваат надвор од Франција, бидејќи има улични злосторства и измами во други нации.

Патничкото осигурување е исто така важно затоа што, во некои случаи, може да се откаже, а преку него може да се добие рефундирање. Останатите работи покриени со осигурувањето вклучуваат украдени вредни работи, правни трошоци, па дури и да се разболат.

Осигурување на домашни миленици

Не мора да се биде француски државјанин за да се обезбеди осигурување за домашни миленици. Наместо тоа, секој со регистрирана постојана адреса може да земе осигурување. Осигурувањето вклучува животно осигурување кое нуди еден надомест кој е еквивалентен на вредноста на миленикот во случај на смрт. Осигурувањето за ветеринарна нега, од друга страна, му дава мир на умот во случај на повреда или болест на домашно милениче и треба да посети ветеринар.

Правно осигурување

Правното осигурување вреди да се земе предвид како француски жител. Полисата е правна заштита на гаранција. Осигурувањето генерално му помага на поединецот да ја добие потребната правна експертиза, вклучително и надоместување на трошоците.

Осигурување за самовработени

Францускиот систем за социјално осигурување има шема за самовработени лица за самовработени лица кои не се занимаваат со земјоделство. По регистрирањето во Микро-претприемач , овие луѓе автоматски добиваат здравствена заштита.

Популарни осигурителни компании во Франција

 • PREDICA-PREVOYANCE DIALOGUE DU CREDIT AGRICOLE Париз
 • AXA GLOBAL RE Париз
 • Кредит Агрикол гаранции
 • AVIVA ASSURANCES ANONYME D’ASSURANCES ЗАПОЛИВНИ НЕСРЕЌИ И РИЗИЦИ НУРКАЧИ EN ABRE Bois-Colombes
 • GROUPAMA MEDITERRANEE Екс-ан-Прованс
 • CNP Assurance
 • UNION MUT GESTION GROUPE HOSP MUTUALISTE DE GRENOBLE Гренобл
 • MUTUALITE BRETAGNE SANITAIRE ET SOCIAL Lorient
 • AESIO SANTE SUD RHONE ALPES Valence
 • ACM Стразбур
 • Абнамро
 • Авива Франција