Услови

Осигурување во Латвија

Осигурување во Латвија

Осигурувањето во Латвија е она што секој во земјата може да се потпре на backstop кога работите ќе тргнат целосно наопаку. Никогаш не можете да кажете кога точно може да се случи несреќа, да изгубите работа, пожар да ви ја уништи куќата или какви било такви несреќи. Со осигурување покрај вас, можете со сигурност да кажете „добро ми е на душата“. како што направи Хорацио Спафорд.

Латвија е прекрасна земја со песочни плажи, илјадници езера и зимзелени шуми. Како жител на Латвија, важно е да го земете осигурувањето како средство за подобро финансиско планирање. Важно е рано да се земе осигурување за да се подобри финансиската смисла. Несреќите вообичаено се случуваат без предупредување, а со соодветна полиса за осигурување се осигурува да се добијат бенефиции кои покриваат итни случаи.

Здравствено осигурување Латвија

Следниве се лицата кои имаат право на здравствени услуги финансирани од државата:

 • Поединец без државјанство добил статус без државјанство во Латвија, како и нивните деца до 18-годишна возраст
 • Барателите на азил како и нивните деца до 18-годишна возраст
 • Уапсените, осудените или приведените лица и нивните деца до 18-годишна возраст
 • Бегалци, како и лица на кои им е нареден алтернативен статус и нивните деца
 • Граѓани и не-државјани на Латвија и нивните деца до 18-годишна возраст
 • Граѓаните на земјите-членки на Европската унија, Швајцарија, Обединетото Кралство и земјите од Европската економска област кои живеат и работат во Латвија и членовите на нивните семејства
 • Странци кои имаат постојан престој во Латвија и нивните деца

Работите финансирани од државниот буџет вклучуваат тимови за итна медицинска помош, амбулантска здравствена заштита, лекови, лекови за надоместување и болничка здравствена заштита. Владиното оданочување го финансира здравството на нацијата. Иако е недоволно финансирано, здравствената заштита е главно ефективна во различни региони.

Ако поединецот не е ЕУ/ЕЕА и не ги исполнува условите за здравствени услуги финансирани од државата, тогаш е важно да земе приватно здравствено осигурување. Човек може да се разболи во секое време; така, наместо да се плаќа од џеб секогаш кога некој ќе се разболи, приватното здравствено осигурување добро доаѓа. Приватното здравствено осигурување е обично добро бидејќи овозможува пристап до најдобрите приватни медицински установи дури и кога не е во Латвија.

Осигурување за невработеност

Во Латвија, може да се добијат бенефиции за невработеност кога Државната агенција за вработување (СЕА) ќе им додели статус на невработеност. Но, се претпоставува дека е осигурен околу 1 година и платил придонеси за социјално осигурување во изминатите 1 година и 4 месеци .

Надоместокот за невработеност обично се доделува за најмногу 9 месеци. Висината на надоместокот обично зависи од висината на нивните плати од придонесите за социјално осигурување. Исто така, може да се аплицира за придобивките со:

 • Пополнување на формуларот за апликација лично
 • Објавување на пополнетиот формулар во SSIA
 • Испраќање е-пошта на потпишаниот формулар со е-потпис до SSIA
 • Доставување на пополнетиот формулар до некоја од филијалите на Државната агенција за вработување

Износот на осигурителните бенефиции што ги добива се намалува по секои три месеци. За разлика од другите нации како Данска, Чешка и Финска, каде што некој добива само процент од осигурувањето, во Латвија, во првите три месеци, има право на 100% од бенефициите. Притоа, по три месеци се добива 75% од доделената сума, а во последните три месеци 50% од сумата.

Осигурување за автомобил

Двата типа на автомобилско осигурување вклучуваат КАСКО и осигурување од автоодговорност (MTPL). Осигурувањето MTPL е задолжително за секое лице кое поседува возило во Латвија. Исто така, осигурувањето покрива штета на здравјето на трето лице, како и имот предизвикан од несреќа за која е одговорен сопственикот или возачот. Осигурувањето може да се купи за различни месеци, вклучувајќи 12, 9, 6, 3 и 1.

КАСКО е доброволно бидејќи не го бара законот. Осигурувањето на тој начин ве обештетува вас како и вашиот автомобил . Не е добро да се потпрете само на MTPL бидејќи доколку вие како возач сте повредени, тоа значи дека ќе треба да ги платите болничките сметки од вашиот џеб, како и да го поправите автомобилот.

Следниве се популарни случаи каде што може да се користи политиката КАСКО:

 • Кражба на автомобил
 • Целосно уништување на возилото
 • Грабеж на автомобил, вклучувајќи украдени додатоци, ретровизори, багажник на покривот и предмети од левата кабина
 • Судир со друго возило
 • Оштетување на ретровизорите, отворите, прозорците и шофершајбната
 • Судир со животно
 • Оштетување на телото

Осигурување на домот

Осигурувањето на домот е важно за секој жител на Латвија бидејќи го штити од штета или трошоци предизвикани од несреќи и природни катастрофи. Тоа е добар начин да се покриете од непредвидени трошоци кога се случуваат неочекувани настани. Главните видови на осигурување на домови во Латвија вклучуваат осигурување од одговорност, осигурување на домашна содржина и осигурување на недвижен имот.

Понатаму, осигурувањето на недвижен имот ја покрива нечија куќа или стан, како и нејзините капацитети. Таквите случаи вклучуваат судири на автомобили со порти и соларни панели оштетени од град. Што се однесува до осигурувањето на домашната содржина, тоа покрива други работи кои се опфатени, вклучително и лични работи во куќата. И на крај, осигурувањето од одговорност покрива ненамерна штета предизвикана на гости, соседи и други поединци.

Осигурување на живот

Во Латвија, животното осигурување му помага на човекот да се справи дури и во најлошите финансиски ситуации . Нуди финансиска поддршка во следниве ситуации:

 • Настан на траума како резултат на несреќа
 • Ако вие, осигурителот, станете инвалид и не можете повеќе да одите
 • За семејството, во случај да поминете

Патничко осигурување

Кога доаѓате во Летонија со Шенген виза, треба да добиете полиса за патничко осигурување. Полисата покрива итни медицински такси или патни прашања за минимална вредност од 30.000 евра. Другите работи опфатени во патничкото осигурување вклучуваат прекин поради доцнење или болест и украден имот или оштетен багаж . Некои од осигурителните компании можат дури и да покријат транспорт или пречки во патувањето, како и лични предмети.

Осигурување на домашни миленици

Домашните миленици се најдобри; кога сме околу нив, добиваме заштита, дружење, љубов и пријателство. Така, мораме добро да се грижиме за нив, особено за здравствено. Осигурувањето на домашни миленици покрива медицинска нега во случај на ненадејни здравствени проблеми, болести и несреќи. Покрај тоа, осигурувањето е добро бидејќи медицинската нега обично е толку скапа.

Притоа, во случај миленикот да исчезне, осигурувањето ги покрива трошоците направени при потрагата и награда до 64 евра. Исто така, доколку некој патува, а миленикот се разболи додека е во странство, осигурувањето може да го покрие. Сепак, важно е да се знае дека полисите се разликуваат од една осигурителна компанија до друга.

Семејно или осигурување од лична одговорност

Во Латвија, осигурувањето заштитува поединец, како и нивното семејство кога тие се одговорни за имотна штета или телесни повреди на трето лице.

Популарни осигурителни компании во Латвија

 • Балта
 • БТА БАЛТИК ОСИГУРУВАЧКА КОМПАНИЈА
 • COMPENSA LIFE VIENNA INSURANCE GROUP SE
 • ERGO Insurance SE Latvijas filiāle
 • ААС „Балтијас Апдрошинашанас Намс“
 • GJENSIDIGE
 • AAS „SEB Dzīvības apdrošināšana“
 • АКО ЛАТВИЈА ОСИГУРУВАЊЕ
 • AXA PPP здравствена заштита
 • Seesam Insurance AS Latvijas filiāle