Услови

Осигурително покритие во Холандија

Осигурително покритие во Холандија

Осигурувањето во Холандија не значи дека да се биде во земјата е небезбедно, далеку од тоа. Тоа едноставно значи дека посетителот или жител доволно се грижи за да се обезбеди себеси или имотот од какви било можни ризици. Животот сам по себе е ризичен, што е реалност што не може да згасне само затоа што некој неодамна се преселил во Холандија.

Холандија во никој случај не е друга општа земја на глобалната мапа, бр. Таа има своја уникатност која добро се доловува во изреката дека „Бог го создаде светот, но Холанѓаните ја создадоа Холандија “. Оваа позната поговорка изградува многу величина за Холандија што може да остави лажен впечаток дека Холанѓаните секогаш имаат контрола над какви било ризици. За жал, ризиците некако ќе се најдат на најнеочекуван начин за време на вашиот престој во Холандија, што бара сигурно осигурување.

Ова е причината зошто сигурно ви треба осигурително покритие во Холандија

Да се мисли дека престојот во Холандија ја гарантира безбедноста на една личност до крај, би било наивно, бидејќи во секое време може да дојде до згрозување на автомобилот што ќе ве ограничи на креветот или ако имате среќа, доживотна инвалидска количка. Уште подобро, присилниот пожар може да ги уништи вашите деловни простории оставајќи ги зад себе неискористените заеми и изгубената егзистенција. Ова се факти од животот кои не се менуваат без разлика каде се наоѓате. Можеби веројатноста да се случат ризиците осигурени во Холандија не е толку висока како на друго место поради нивните робусни механизми за управување со ризик, но тие сè уште се наѕираат.

Меѓу Холанѓаните, осигурителните компании во земјата треба да одат кај доверлив и грижлив партнер кога ќе се појави ризик. Општо земено, луѓето во Холандија поседуваат богатство во различни форми како што се скапи теренци, добри куќи, просперитетни фарми и бизниси итн. Во случај да се случи ризик, финансиската загуба би била огромна. Дури и новодојдените имаат причина да земат осигурително покритие бидејќи штом ќе влезат во Холандија и ќе си ја средат работата, ќе дојдат богатства, но тие мора да бидат обезбедени со соодветна полиса.

Здравствено осигурување Холандија

Холандија е една од нациите со одлична и универзална здравствена заштита. Секој поединец кој живее во Холандија е обврзан да добие стандардно здравствено осигурување. Опфаќа лекови на рецепт, болничко лекување и консултација со општ лекар.

За разлика од другите европски нации како Данска и Шведска, холандската влада е одговорна за квалитетот и пристапниот здравствен систем, но не и за управувањето. Ги комбинира приватните здравствени планови како и социјалните услови. Даноците ја финансираат здравствената заштита на Холандија.

Никогаш не е забавно да се биде врзан за инвалидска количка, но несреќите може да ве направат неспособни да работите или да одите

Двете главни холандски здравствено осигурување вклучуваат премии (месечна премија) и eigen risico (сопствен ризик). Месечната премија се одбива месечно од банкарската сметка. Од друга страна, износот за сопствен ризик кој се плаќа од свој џеб. Покрива некои лекови и третмани пред здравственото осигурување да ги покрие останатите. На пример, во 2022 година чинеше 385 евра.

Постојат два вида осигурување во Холандија. Тие вклучуваат задолжително основно осигурување (basisverzekering) и Факултативно дополнително осигурување (aanvullende verzekering). За основно осигурување се плаќа околу 100 евра. Осигурувањето покрива:

 • Назначување на лекари
 • Породилна нега
 • Стоматолошка грижа за деца под 18 години
 • Тест на крвта
 • Рецепт за лекови
 • Ограничена стоматолошка нега за возрасни над 18 години.
 • Медицински сестри на локација
 • Грижа за стари лица

Осигурување за невработеност

Во случај да станете невработен во Холандија, имате право на некои бенефиции според Законот за осигурување за невработеност. Сепак, постојат некои услови кои мора да се исполнат. Тие вклучуваат:

 • Осигурени од вработување
 • Станете невработени поради нешто што не е ваша вина
 • Достапен за работа на холандскиот пазар на труд
 • Работел најмалку 26 недели во изминатите 36 недели пред да биде невработен
 • Мора да избегнете останување или да станете невработени со испраќање соодветни апликации за работа
 • Имајте најмалку 5 часа неделно, како и поврзана плата

Еден има право на 75% од последната плата во првите два месеци и 70% од последната за следните месеци. Сепак, не можете да добиете надоместок за невработеност ако сте:

 • Во затвор се
 • Добива бенефиција поради инвалидност или болест
 • Живее надвор од Холандија
 • Не престојуваат легално во Холандија
 • Достигната законска возраст за пензионирање

Осигурување за автомобил

Пред да земете автомобилско осигурување во Холандија, прво треба да бидете жител. Исто така, треба да има холандски автомобил и валидна возачка дозвола. Главните три типа на автомобилско осигурување во Холандија вклучуваат одговорност од трета страна, продолжена одговорност и осигурување од сите ризици.

Задолжително осигурување од трето лице. Ги покрива трошоците за штетата на другите страни, вклучувајќи повреди, штета на имот и возила. Тоа е добра опција за луѓе со евтино возило. Исто така, добро е за поединци кои возат стар автомобил.

Продолженото осигурување од одговорност вклучува трето лице, кражба и пожар. Покрај тоа, во некои случаи, може да ги покрие штетите предизвикани на вашиот автомобил. Некои од околностите во кои може да се поднесе барање вклучуваат судир со животни, штета од бура, пожар, вандализам и кражба.

И на крај, сите ризични или allriskverzekering опфаќа сите штети нанесени на трети лица како и штета на вашиот автомобил. Сепак, постојат некои исклучоци. На пример, намерна штета. Овој вид осигурување се препорачува за скапо или ново возило.

Осигурување на домот

Осигурувањето на домот е олеснување за Холанѓаните. Главните видови на осигурување на куќи вклучуваат осигурување на дом и осигурување на домашна содржина. Осигурувањето на домот покрива вандализам, протекување вода и обид за кражба или кражба. Останатите работи што се опфатени вклучуваат бури, експлозии, удари од гром и пожари.

Од друга страна, осигурувањето за домашна содржина ги покрива вашите работи. Осигурената сума многу зависи од компанијата. Осигурувањето покрива експлозија, саѓи, чад и пожар . Исто така, покрива штета од невреме, кражба и пожар. Еден, исто така, добива дополнително покривање за штета или загуба од земјотрес поради невнимание.

Осигурување на живот

Дали некоја личност зависи од вас? Ако одговорот е да, тогаш не треба да се двоумите да земете животно осигурување. Причината е во случај да поминете, тогаш животното осигурување може да игра улога во замена на вашиот месечен приход. Преку ова, на семејството му е лесно да продолжи да живее и да си ги плаќа сметките.

Патничко осигурување

Дали сакате да одите на одмор во или надвор од Холандија? Тогаш е добро да земете патничко осигурување. Осигурувањето ги покрива медицинските трошоци како и итна помош. Освен тоа, покрива загуба, оштетување или кражба на багаж и лични предмети. Останатите работи опфатени со ова осигурување вклучуваат откажување, лични несреќи како и правни трошоци.

Осигурување на домашни миленици

Во Холандија, пред да добиете осигурување за домашни миленици, прво е важно да го регистрирате вашето куче. Пријавувањето се врши на gemeente. Исто така, треба да се плати годишниот так за кучиња во локалната даночна канцеларија. Осигурувањето за домашни миленици за холандските сопственици на домашни миленици бидејќи им дава можност да изберат од различни третмани за повредени или болни миленичиња. Се зависи од нечија медицинска опција.

Да се има осигурување за домашни миленици значи дека имате можност да го изберете вашиот ветеринар. Исто така, нема дискриминација врз основа на расата. До одреден степен, осигурувањето на домашни миленици дава мир на умот. Причината е што не треба да се грижите кога миленикот ќе се разболи. Покрај тоа, семејството не мора да го троши својот фонд за итни случаи.

Правно осигурување

Во Холандија, правното осигурување ги покрива правните трошоци на адвокатот. Исто така, ги опфаќа и другите правни услуги. На пример, станбени спорови, потрошувачки конфликти, како и работни прашања. Правното осигурување им дава на луѓето каде можат да се обратат во случај да се појави правно прашање. Понекогаш, проблемите може да се појават кога нема пари, па дури и заштеди, и тука доаѓа осигурувањето.

Популарни осигурителни компании во Холандија

 • Ахмеа Зорг
 • Amersfoortse Zorgverzekeringen
 • Азиво Зоргверзекераар
 • CZ
 • ОХРА
 • ОЗ Зоргверзекераар
 • Интерполис Зоргверзекеринген
 • Тријас Зоргверзекераар
 • УМЦ Зоргверзекераар
 • Univé Zorgverzekeraar
 • Зилверен Круис Ахмеа
 • Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid
 • Salland verzekeringen
 • Стад Холандија Верзекерар