Кредитни картички во Франција

Lingoda
Contents on this page
Меѓународен

Различни опции, избор на кредитни картички и различни употреби на кредитни картички и методи за стекнување на картичките

Постојат различни видови на кредитни картички, познати и како „carte de credit“, во Франција. До 2019 година имало речиси 68 милиони од нив во оптек. По ефектите од Ковид-19, кредитната картичка сега е доминантен начин на плаќање. Главните достапни меѓународни кредитни картички се Visa и MasterCard. Американскиот експрес и другите картички не се толку многу користени во Франција. Тие, исто така, имаат локални кредитни кабли попознати како Сини картички во Франција. Различни картички служат за различни цели и секоја ќе има свои предности и недостатоци, а овде во овој напис ќе ги наведеме разликите меѓу нив.

Различни кредитни картички во Франција.

Следниве картички се достапни во Франција:

[Оваа информација може да се пристапи овде: [https://cartes-credit.fr]

Меѓународен

 1. Виза

1. Visa Sofinco avec Orchestra

2. Visa Premier LCL

3. Visa Premier Hellobank

4. Visa Premier du Crédit Agricole

5. Visa Premier de la Société Générale

6. Visa Premier de la Caisse d’épargne

7. Visa Premier de BNP Paribas

8. Visa Premier CIC

9. Виза премиер Цетелем

10. Visa Premier Boursorama

11. Visa Premier BforBank

12. Visa Premier AXA

13. Visa Platinum de la Caisse d’Épargne

14. Виза бесконечна LCL

15. Visa Infinite de la Société Générale

16. Visa Infinite de la Caisse d’épargne

17. Visa infinite de BNP Paribas

18. Visa Infinite CIC

19. Visa Infinite BforBank

20. Visa Electron Sensea de la Caisse d’Épargne

21. Visa électron Hellobank

22. VISA Electron de BNP Paribas

23. Visa Cléo LCL

24. Visa Classic Hellobank

25. Visa Classic du Crédit Agricole

26. Visa Classic de la Société Générale

27. Visa Classic de la Caisse d’épargne

28. Visa Classic de BNP Paribas

29. Visa Classic CIC

30. Visa Classic Cetelem: payez en 1x ou en plusieurs mois

31. Gratuite за Visa Classic Boursorama

32. Visa Classic BforBank

33. Visa Classic AXA gratuite avec paiement jusqu’à 2000€

34. Visa Classic à débit immédiat de Boursorama

 

 1. MasterCard

1. Mastercard Zéro Gold

2. Mastercard World Elite

3. Mastercard World Elite CIC

4. Mastercard Viabuy prepayée

5. Mastercard Transcash претплата

6. Mastercard Société Générale

7. Mastercard Skrill

8. Mastercard Revolut

9. Mastercard prepayée Veritas

10. Mastercard Platinum + LCL

11. Mastercard Paytop

12. Mastercard Neteller ou carte virtuelle Mastercard

13. MasterCard Mozaïc du Crédit Agricole

14. Mastercard mineur MaCarteLCL

15. Mastercard Inventive LCL

16. Mastercard Gold ING

17. Mastercard Gold Fortuneo бесплатно

18. Mastercard Gold du Crédit Agricole

19. Mastercard Gold de la Société Générale

20. Mastercard Gold CIC

21. Mastercard Fortuneo стандард

22. Mastercard Classic du Crédit Agricole

23. Mastercard CIC

24. Mastercard во секое време

25. La carte Aurore

26. Carte Visa Monabanq Classic

27. Carte VISA Infinite Hello Bank

28. Carte LCL ISIC MasterCard

Локално

Постојат над 24 локални кредитни картички во Франција кои го вклучуваат следново:

1. Во секое време

2. Ауроре

3. AXA

4. Бфорбанк

5. БНП Парибас

6. Бурсорама

7. Caisse d’épargne

8. Цетелем

9. CIC

10. Кредит Агрикол

11. Фортунео

12. Здраво Банка!

13. ИНГ

14. LCL

15. Монабанк

16. Нетлер

17. Пејтоп

18. Revolut

19. Скрил

20. Société Génerale

21. Софинчо

22. Транспарент

23. Веритас

24. НУЛА

Кредитни картички

Кредитна картичка во Франција може да биде или стандардна картичка дадена во банки, или дадена од приватна компанија. Доколку е обезбедено од приватна компанија, тогаш можете да ги користите картичките само во продавниците на компанијата. Тие имаат дополнителна функција да се користат како картички за лојалност кои ви даваат приоритетна услуга во продажните места на компанијата.

Cartes Bancaires

Cartes Bancaires е група на CB -банкарски картички во Франција, чија главна цел е да регулира како банкарските картички се оптимизираат за непречено меѓубанкарско работење на национално ниво. Ако се најдете со картичка без логото на CB, големи се шансите таа да не биде прифатена од повеќето продавници, продавници и други бизниси во Франција. Бизнисите што прифаќаат Cartes Bancaires имаат налепници со логото на CB на нив.

Споредба на Mastercard со Visa

Mastercard и Visa се светски компании кои нудат производи кои се доста слични. Visa и Mastercards се широко распространети во Франција и не би требало да имате проблем како странец да пристапите до финансиските услуги без разлика на која картичка одите.

Сè што треба да се грижите се давачките наметнати од банките и понудите што ги нуди секоја од тие банки. Некои од банките што ќе ги најдете, исто така, го ограничуваат износот на дневните повлекувања што можете да ги направите.

Покрај сличностите на двете споменати картички, постојат и некои разлики за кои е важно да знаете. Една таква разлика е што Gold Mastercard обезбедува пристап до повеќе услуги во трговијата во Франција.

Некои од услугите до кои можете да пристапите со Mastercard во Франција го вклучуваат следново:

6 Кредитни картички:

 • Стандардна кредитна картичка
 • Златната кредитна картичка
 • Титаниум кредитна картичка
 • Платинум кредитна картичка
 • Светската кредитна картичка
 • Светската елита кредитна картичка

3 дебитни картички:

 • Стандардна дебитна картичка
 • Платинум дебитна картичка
 • Златната дебитна картичка
 • Светската дебитна картичка

Стандардна припејд картичка.

Од друга страна, со виза во Франција ги добивате следните услуги:

 • Виза Бесконечна
 • Бизнисот со Visa Platinum и Platinum
 • Премиерот за виза
 • Visa Classic
 • Електронот за виза
 • Бизнисот со виза злато
 • Бизнис со визи
 • Visa e-Carte Bleue
 • Плаќање за виза V
 • Припејд Visa картичка

Избор на кредитна картичка во Франција

Работите за кои треба да размислите додека барате кредитна картичка во Франција може да вклучуваат работи како што се:

 • Цена на картичката
 • Без разлика дали се работи за стандардна картичка, премиум или елитна
 • Проверете дали картичката е навистина кредитна картичка, а не за плаќање, или припејд или дури и без сметка
 • Проверете и дали плаќањето на картичката е веднаш или одложено
 • Потврдете ја достапноста на картичката што сакате да ја користите во банката што ќе ја користите.
Lingoda