Како и каде ефикасно да се купат подвижни кутии

Lingoda
Како и каде ефикасно да се купат подвижни кутии

Дали барате да се преселите во нов дом? Можеби во странство? Без оглед на растојанието, подвижните кутии можат да бидат неверојатно корисни и практични, за движење речиси сè што може да се вклопи во нив.

Но, наоѓањето на вистинските кутии за движење е клучен чекор за да се осигурате дека вашите работи се заштитени за време на преселувањето. Добрата подвижна кутија не само што треба да биде цврста и со добра големина, туку треба да биде и релативно евтина и целосно да ги заштити вашите лични предмети.

Во оваа статија ќе разговараме за придобивките од купување на подвижни кутии, каде да ги купите и совети за купување. Уживајте!

Купување на подвижни кутии

Имате можност да купите користени или нови кутии, кутии направени од материјали за повеќекратна употреба или новопроизведени, и се останато. Пазарот цвета со опции. Па, како да го направите вашиот избор?

Важно е да имате правилен тип и големина на кутии при движење, за да се осигурате дека вашите работи се заштитени. Тоа значи да бидете сигурни дека картонот или другиот материјал е со доволен квалитет и дебелина.

Друга точка за купување кутии е дека ако времето дозволува, треба да размислите да ги купите многу пред време, давајќи ви погодност да се спакувате со ваше темпо. Ова може да ви помогне да ги направите работите помалку стресни, а исто така да ве организираат повеќе.

Конечно, размислете да користите кутии кои се направени од цврсти материјали и имаат засилено дно за тешки предмети. Овие типови кутии се со помала веројатност да се срушат и да ги оштетат вашите работи за време на транспортот.

Каде да купите подвижни кутии

Една опција за купување подвижни кутии е преку онлајн трговците на мало. Овие трговци на мало нудат широк спектар на кутии, вклучувајќи стандардни кутии, специјални кутии за кревки предмети, па дури и користени кутии по намалена цена. Купувањето преку Интернет, исто така, ви овозможува да ги споредувате цените и да ги читате прегледите на клиентите пред да купите.

Друга опција за купување подвижни кутии е продавниците за подобрување на домот. Овие продавници обично носат избор на подвижни кутии и материјали, вклучувајќи стандардни кутии, кутии за гардероба и кутии за пакувања за садови. Купувањето во продавници за подобрување на домот, исто така, ви овозможува да купите дополнителни подвижни материјали, како што се лента и хартија за пакување, сите на едно место.

Компаниите за снабдување со подвижни се уште една опција за купување на подвижни кутии. Тие често имаат на располагање широк спектар на кутии и подвижни материјали, вклучувајќи стандардни кутии, специјални кутии, па дури и комплети за движење кои вклучуваат сè што ви треба за движење.

Центрите за рециклирање се одлична опција за добивање бесплатни или евтини подвижни кутии. Овие центри често собираат користени кутии од локални бизниси и жители, кои може да се подигнат бесплатно или по намалена цена. Сепак, изборот и состојбата на кутиите може да бидат ограничени и можеби не е најзгодната опција.

Друга опција за добивање бесплатни кутии е да проверите кај вашите локални групи на социјални медиуми. Многу приватни лица кои неодамна се преселиле, одеднаш имаат голем број кутии за фрлање. Понекогаш можете да ги добиете овие бесплатно, едноставно со тоа што ќе се согласите да поминете и да ги земете.

Совети за купување подвижни кутии

Кога купувате подвижни кутии, важно е да го одредите бројот на кутии потребни за вашиот потег. Општо правило е да се планираат околу 20-25 кутии за еднособен стан и околу 50-60 кутии за куќа со три спални.

Размислете за големината и видот на кутиите потребни за вашите работи. На пример, кутиите за гардероба се одлични за закачување алишта, додека пак кутиите за садови се дизајнирани да ги заштитат садовите и стаклените садови.

Погрижете се да проверите дали има зделки и попусти, како што се големо купување или онлајн купони, за да заштедите пари при купувањето.

Преместување кутии во друга земја

Ако се преселите во друга земја, важно е да ги знаете царинските прописи за вашата дестинација.

Овие прописи варираат во зависност од земја и може да вклучуваат ограничувања за тоа кои предмети може да се внесат во земјата, даноци и такси што може да се бараат. Некои ќе бараат од вас да документирате што има во секоја кутија и треба да бидете подготвени во случај да направат проверка на една или повеќе кутии.

Некои транспортни компании нудат меѓународни превозни услуги каде сè е вклучено, од потпишување документи и работа со царина, до истовар на кутиите во вашиот нов дом.

Ако ѝ дозволите на транспортната компанија да се справи со овој аспект, тие ќе ви кажат сè што треба да знаете и да бидете свесни. Размислете да им кажете за вашите најценети работи, за да се осигурате дека добро се грижат за тие особено.

Ако самите ги преместувате своите работи и ги преминувате меѓународните граници, важно е да ги следите упатствата дадени од земјата во која се преселувате. Ова може да вклучува дополнително означување и документација.

Може да биде важно да ги означите вашите кутии со детален опис на содржината, а не само во која просторија треба да завршат, за да се осигурате дека вашите кутии не се чуваат на царина подолго отколку што е потребно.

Lingoda