Услови

Домување и изнајмување во Холандија

Домување и изнајмување во Холандија

Кога размислувате да се преселите во Холандија, вашиот приоритет број еден треба да биде да најдете дом. Затоа што каде ќе живеете по слетувањето? Сепак, можеби не е толку лесно да се најде место за живеење во Холандија, уште повеќе во Амстердам. Причината е што имотите за изнајмување се многу барани во оваа земја. Ако работите на буџет, може да се покаже како предизвик да најдете куќа во Холандија.

Амстердам се издвојува како најскапото место за наоѓање куќа во Холандија. Хаг следи одблиску со неговата малку разумна цена. Во основа, кириите во Холандија не се евтини. Тоа е нешто за што треба да знаете пред да слетате во земјата.

Понатаму, пазарот на недвижности во Холандија напредува. Ќе треба брзо да донесете одлуки дали да потпишете договор или не. Освен тоа, би било мудро да ги имате сите потребни документи за време на вашиот процес на лов на куќа.

Што да знаете за изнајмување во Холандија

Пазарот за изнајмување се разликува од една земја до друга. Истото е и со Холандија, поради што треба порано да истражувате за пазарот за изнајмување. Ова ви помага да знаете колку ќе ве чини процесот на изнајмување и на крајот да буџетите за тоа.

Законите и правата за изнајмување во Холандија го поддржуваат закупецот поголемиот дел од времето. Правата на секој закупец се грижат и се законски заштитени. Сопственикот нема право нагло да го избрка постоечкиот закупец.

Секогаш кога ќе почувствувате дека вашиот сопственик не ви дава фер третман, можете да го поставите прашањето. Сè што треба да направите е да поднесете формална жалба до Трибуналот за изнајмување (Huurcommissie). Иако тоа ќе ве чини, на крајот, нема повторно да добиете нефер третман.

Купување или изнајмување во Холандија

Кога планирате да се преселите во Холандија, можете да одлучите дали да се одлучите за купување или изнајмување . Изнајмувањето доаѓа со многу придобивки, првата е заштитата како закупец. Исто така, ако сте со ниски примања, добивате додаток за кирија.

Од друга страна, размислете да имате место кое можете да го наречете дома. Колку би било прекрасно! Купувањето куќа е секогаш најдобрата опција, но ако можете да си ја дозволите. Сепак, не е евтино да се купи куќа во Холандија. Да не зборуваме за дополнителните трошоци кои доаѓаат со него.

Изнајмувањето во Холандија останува вообичаено бидејќи тоа е она што многу луѓе можат да си го дозволат. На крајот, поседувањето дом е она што има финансиска смисла. Исто така, ќе забележите дека трошоците за хипотека обично се пониски од киријата. Ова се однесува на фактот дека цените за изнајмување растат секоја година.

Дом во Холандија

Купување куќа во Холандија

Холандија има свои процедури за купување имот. Правилата може да се разликуваат од другите земји. Непотребно е да се каже дека купувањето куќа бара внимателно размислување. Треба да се вооружите со сите информации во врска со ова прашање.

Процесот на купување куќа е сложен. Не е важно дали сте странец, купувач за прв пат или државјанин. Затоа е мудро да имате стручен советник кој ќе ве води на секој чекор од патот.

Што да се има на ум при купување имот во Холандија

Иако купувањето имот во Холандија е комплициран процес, тоа не мора да биде стресно искуство . Најдобриот дел е што Холандија нема ограничувања за странците да купуваат куќа. Еве што треба да се има на ум во текот на целиот процес.

Буџет

Колку сте спремни да потрошите за да купите куќа во Холандија? Ова е она што ќе ве води. Холандија нуди опции за хипотека исто како и во Австрија како таква, императив е да се знае максималната хипотека и месечните трошоци. Можеби има специфични правила за иселениците, па проверете го тоа.

Наоѓањето финансиски советник можеби е најдобрата опција. На тој начин ќе добиете реален опсег на цени за куќата што ја сакате. На крајот, ја добивате куќата што ја сакате во рамките на вашиот буџет.

Наоѓање на вистинскиот дом

Каков дом барате? Дознајте што точно ви треба. Куќата што ја сакате ќе ве води до областите за да ја побарате таа куќа. Направете го вашето истражување за преференци за пребарување. Кога ќе најдете куќа во Холандија, проверете дали има се што ви треба пред да направите депозити.

Покрај тоа, можете исто така да барате нови имоти во областа што ја сакате. Ако куќата одговара на вашиот вкус, добро и добро. Продолжете со плаќањето.

Агент за недвижнини

Најдобро би било да купите куќа во Холандија со помош на агент за недвижнини. Запомнете, овие агенти имаат многу информации за сите имоти во одредена област. Работата ќе ви биде многу полесна откако ќе работите со Realtor.

Покрај тоа, агентот за недвижности ќе игра клучна улога во претставувањето на вас за време на процесот на купување куќа. Можете исто така да добиете добра цена за вашата куќа благодарение на преговарачката моќ на агентот.

Прелиминарен договор/договор за купопродажба

Откако ќе завршите со лов на куќа и конечно ќе се решите за куќата што ја сакате, следен е купопродажниот договор. Овој документ е подготвен од адвокат за потпишување од вас, купувачот и продавачот. Откако документите ќе се наредат, ќе ги добиете клучевите од вашиот сосема нов дом. Иако процесот е енергичен, тој е остварлив.