Домување и изнајмување во Малта

Домување и изнајмување во Малта

Малта е популарна дестинација поради топлата медитеранска клима и раскошната морска храна. Не е ни чудо што многу луѓе сонуваат да се преселат на овој прекрасен остров. Кога размислувате да се преселите во Малта, треба да истражите каде да добиете домување. Освен тоа, разберете ги климатските услови во Малта, како и трошоците за греење и електрична енергија што може да ги направите. Тоа е затоа што во текот на зимата, температурите не се пријателски. Така, треба да ја одржувате куќата топла, особено во зима.

Домувањето во Малта може да биде застрашувачки процес. Обезбедувањето на имотот од вашите соништа може да изгледа невозможно, но добрата вест е дека тоа е изводливо. Без разлика дали се преселувате во Малта како странец поради работа или за да уживате на островот, можете да изнајмите или купите куќа без ограничувања.

Стапките за изнајмување не се исти во Малта. Тие варираат во зависност од видот на имотот, времетраењето на закупот и локацијата. Најчесто, комуналните услуги како струја , ТВ, вода и интернет не се дел од киријата. Вие се грижите за нив како закупец.

Пазарот на недвижности во Малта

Во моментот кога ќе почнете да се занимавате со пазарот на недвижности во Малта, ќе сфатите дека тоа е прилично брзо опкружување. Што значи тоа? Дека треба рано да започнете со пребарување на куќа. Не чекајте до последен момент да започнете бидејќи домувањето во Малта не е шега.

Понатаму, ако набрзина се преселите во Малта, препорачливо е прво да останете во хотел. Ова ќе ви даде доволно време да погледнете наоколу и да најдете куќа. Ако сакате да добиете куќа во Малта, започнете со пребарувањето 2-4 недели порано. Понекогаш може да имате многу куќи за да изберете, па затоа ви треба време да донесете одлука.

Изнајмување куќа во Малта

Кога барате куќа за изнајмување, она што го имате на ум е да најдете куќа која одговара на вашата личност и вкус. Можеби барате пентхаус, студио или куќа со тераса. Изборот е целиот ваш.

Можеби можете да почнете да барате куќа за изнајмување на погодно место. Ако одите на работа или училиште, изберете локација што ќе ви овозможи да стигнете до вашата дестинација за кратко време. Како и да е, опциите се бесконечни бидејќи од вас зависи да одите по она што најдобро функционира за вас. Исто така, ако имате семејство со деца, треба да изберете место кое е во близина на училиштето во кое ќе посетуваат и вашето работно место.

Покрај тоа, можете да се обидете да ангажирате агент за недвижнини за да помогнете во пребарувањето. Ги имаат сите информации за достапните куќи. Многу ќе ја олеснат работата за барање куќа. Ќе бидете поврзани и со куќи што ги претпочитате и во рамките на вашиот буџет.

Процесот на изнајмување куќа во Малта

Откако ќе најдете куќа што ги исполнува вашите спецификации, дозволете му на агентот за недвижнини да преговара за цената, како и за условите на договорот. Откако ќе бидете задоволни со цената, потпишете го договорот за да го запечатите целиот договор.

Ќе треба да го платите депозитот плус авансна кирија. Депозитот е форма на обештетување за вашиот сопственик кој ако не ја платите киријата, сопственикот го задржува вашиот депозит. Ова се случува и кога има материјална штета. Депозитот може да се искористи за да се задоволат трошоците за поправка.

Другиот значаен трошок ќе бидат вашите реални месечни или неделни трошоци за изнајмување. Мудро е прво да го разберете вашиот буџет пред да започнете со домување или изнајмување во Малта. Не треба да живеете во место каде што нема да можете да ја платите киријата.

Домување и изнајмување во Малта
Куќа за изнајмување во Малта

Купување имот во Малта како странец

За многумина, купувањето куќа е животна одлука која допира до финансиите на голем начин. Затоа планирањето на имотот е најважно. Малта нема ограничувања за странците да купуваат имоти.

Меѓутоа, како странец, ќе ви треба дозвола AIP (Стекнување на недвижен имот). Ова значи, како странец, не ви треба виза. Следно, плаќајте одредена такса и вашата дозвола ќе излезе за околу 35 дена.

Граѓаните на ЕУ и странците кои сакаат да купат дом во Малта треба да знаат за купување имот во Малта треба да знаат за единственото ограничување на имотот . Ова значи дека не можете да купите повеќе од една куќа. Исто така, имајте предвид дека трошоците за купување куќа во Малта зависат од локацијата на имотот и видот на куќата.

Финансирање на купување имот во Малта

Купувањето на вашата куќа во Малта може да значи дека добивате заем од банка. Ова многу ќе помогне во финансирањето на вашето купување. По правило, треба да платите 10% од куповната цена како аванс. Финансирањето обично е преку заем од банка или месечни отплати.

Купувањето куќа носи со себе и други трошоци. Станува збор за комунални сметки, нотарски такси, меѓу другото. Тоа ќе влијае на вашиот буџет. Добро е да се биде свесен за процесот и парите вклучени во правилното планирање.

Каде да купите имот во Малта

Малта може да се пофали со можности за инвестирање во недвижнини достапни во нејзините најдобри градови. Зборуваме надвор од главниот град. Ако барате извонредни вредности на имотот , изберете помеѓу Сент Јулијан, Гзира и Слиема. Ова се градовите кои имаат се што ќе посакате.

Ако не сте за бучен начин на живот, сепак можете да најдете неверојатен дом. Посетете го опуштениот селски живот во Рабат, Гозо или Зебуг. Тие се наоѓаат далеку од градската врева и обезбедуваат мирна традиционална селска атмосфера.