Домување и изнајмување во Луксембург

Дали имате планови да се преселите во Луксембург? Тогаш наоѓањето сместување кое одговара на вашите преференции треба да биде вашата главна агенда. Мора да започнете со наоѓање место кое е удобно и одговара на вашите потреби. Изнајмување или купување куќа во Луксембург? Одлуката зависи од вас и исто така зависи од вклучените трошоци.

Она што ќе ви се допадне во Луксембург е неговата робусна економија, како и извонредните животни стандарди. Лоциран во срцето на Западна Европа, Луксембург го презема водството на пазарот на недвижности кој напредува. Тоа значи дека ако се преселите во оваа земја, ќе имате многу опции за избор во однос на домувањето и изнајмувањето.

Изненадувачки голем дел од населението на Луксембург е составено од странски работници. Многумина од нив избираат заедничко сместување, додека други претпочитаат да живеат сами. Ова е причината зошто становите за изнајмување се доста популарни во Луксембург во однос на семејните куќи.

Изнајмување во Луксембург

Како странец што се пресели во Луксембург, најдобриот избор би бил да се одлучите за изнајмување сместување. Најдобриот дел е што становите се почести во Луксембург. За оние кои бараат сместување со краток престој, хотелите добро ќе им дојдат.

Кога изнајмувате во Луксембург, најдобро е да работите со агенти за недвижнини. Тоа е затоа што речиси секој сопственик на куќи го изнајмува својот имот преку агенти за недвижнини. Можете исто така да барате достапни куќи за изнајмување во локалните весници или на веб-страниците на агенциите. Во основа, агентите за недвижности ќе ви ја олеснат работата.

Важно е да се знае дека сместувањето во Луксембург не е опремено. Меѓутоа, во случаи кога ќе најдете опремено сместување, сопственикот треба да обезбеди извештај за попис. Освен тоа, запознајте се со струјата и греењето во Луксембург, особено ако закупецот ги сноси комуналните трошоци или сопственикот.

Разбирање на процесот на изнајмување во Луксембург

Наоѓањето на вистинското сместување во странска земја не е лесна задача. Затоа, може да размислите за поврзување со агенција за релокација за да го олесните процесот. Во моментот кога ќе го најдете вистинското сместување, ќе бидете спокојни.

Кога ќе ја пронајдете куќата што сакате да ја изнајмите, ќе треба да платите безбедносен депозит . Ова се прави однапред и вообичаено е кирија за приближно два месеци. Овој депозит се испраќа на зачувана сметка и не треба да се допира. Останува на сметката додека вие и сопственикот не се договорите во еден договор да ја повлечете. Затоа, кога се преселувате во нов стан или куќа, погрижете се да имате 3 месеци кирија.

Понатаму, сопственикот треба да ви обезбеди договор за закуп што треба да го потпишете. После тоа, се вселувате и потоа заедно со сопственикот ја утврдувате состојбата на имотот. Бидете подготвени да укажете на какви било оштетувања или поправки. Ова многу ќе ви помогне да се осигурате дека нема да ви се наплаќаат штети кога ќе дојде време да заминете.

Сопственик на дом во Луксембург

Ако сте тип на личност која верува во поседување дом наместо во изнајмување, вие сте на вистинското место. Луксембург нуди секаков вид на домување од кои можете да изберете. Важно е да се напомене дека цените на куќите во Луксембург се високи што значи дека тие можат да го надминат вашиот буџет.

Ако барате домување погодно за џеб, одете во северниот дел на Луксембург. Цените не се како што ќе најдете во Кантонот Луксембург. Можете исто така да ги искористите бројните владини шеми за помош кои ви се корисни при купувањето дом.

Откако ќе ја идентификувате куќата што одговара на вашиот вкус, мора да потпишете договор за купување имот. Овој договор е помеѓу закупецот и сопственикот на куќата во Луксембург. Двете страни потпишуваат за да покажат дека договорот законски ги обврзува.

Наплати за купување домови

Купувањето дом во Луксембург ќе ве поттикне да потрошите повеќе отколку што сте очекувале. Дозволете ни да разгледаме некои од трошоците што може да ги направите кога купувате дом.

Надоместоци за агенти за недвижнини

Агентите за недвижнини се деловни луѓе поради што добиваат дозвола за работа во Луксембург. Бидејќи тие се во бизнис, мора да платите за нивните услуги. Пред да се вклучите со агент за недвижнини, разберете ги нивните такси за да се осигурате дека нема да претерано трошите.

Такси за регистрација

Кога купувате дом во Луксембург ќе треба да платите такси за регистрација. Овие се највисоки во целиот процес. Нормално, пресметката на надоместоците е на општата вредност на целата трансакција.

Надоместоци за хипотека

Ако купувате куќа преку хипотека во Луксембург, ќе плаќате хипотека. Општо земено, надоместоците за апликација за состав, авансни такси, како и трошоци за ракување со сметки. Поголемиот дел од времето, банката ќе ги вклучи надоместоците во каматната стапка што на крајот ќе ја платите на хипотеката.

Нотарски такси

Не можете да купите куќа во Луксембург без да имате нотар (адвокат). Целта на нотарот е да го надгледува секој мал детал од правните аспекти на процесот на купување. Тука влегуваат нотарските такси. Надоместокот обично е околу 1,5% од цената на имотот.

Осигурување на домот

Откако ќе купите куќа со хипотека, ќе треба да склучите осигурување за плаќање како што наложува заемодавачот. Ова е дел од вашиот договор и треба да се справите со него пред да се преселите во куќата. затоа, кога купувате куќа во Луксембург, треба да го запомните ова. Исто така, не прифаќајте понуди од вашиот хипотекарен заемодавач пред да купувате прво.