Барања за виза за работа во ЕУ

Lingoda
Барања за виза за работа во ЕУ

Добивањето работна виза за влез во Европската унија (ЕУ) како резидент надвор од ЕУ или како резидент на ЕУ може да биде сложен процес, бидејќи барањата и процедурите варираат во зависност од земјата и видот на работата што имате намера да ја работите.

Сепак, еве еден пример за процесот на аплицирање за виза за жител што не е жител на ЕУ кој сака да работи во Германија:

 1. Определете го типот на виза што ви треба : Како резидент кој не е член на ЕУ, ќе ви треба долгорочна национална виза за да работите во Германија.
 2. Соберете ги потребните документи : Потребните документи за долгорочна национална виза за работа во Германија вклучуваат:
 • Валиден пасош или патна исправа
 • Две неодамнешни фотографии со големина на пасош
 • Пополнет и потпишан формулар за апликација за виза
 • Валидна понуда за работа или договор за работа од германски работодавач, вклучувајќи детали за работата и платата
 • Доказ за квалификации и професионално искуство релевантни за работата
 • Доказ за здравствено осигурување
 • Доказ за доволно финансиски средства за издржување додека сте во Германија
 • Такса од 75 евра
 1. Поднесете ја вашата апликација : Вашата апликација за виза може да ја поднесете во германската амбасада или конзулат во вашата матична земја. Можеби ќе треба да присуствувате на интервју.
 2. Почекајте одлука : Времето на обработка за долгорочна национална виза за работа во Германија може да варира, но генерално тоа трае околу 60 дена.
 3. Соберете ја вашата виза : Ако вашата апликација е одобрена, ќе треба лично да ја подигнете вашата виза. Можеби ќе треба да обезбедите биометриски податоци, како што се отпечатоци од прсти, како дел од процесот на аплицирање за виза.

Важно е да се напомене дека барањата и процедурите може да варираат во зависност од земјата од која аплицирате и амбасадата или конзулатот во кој аплицирате. Затоа, секогаш е најдобро да ја проверите официјалната веб-страница на германската амбасада или конзулат во вашата земја за најсовремени информации и упатства.

Дополнително, ако сте жител на ЕУ и аплицирате за работна виза во друга земја на ЕУ, процесот може да биде различен и помалку комплициран. Можеби ќе треба да обезбедите доказ за вашиот престој во ЕУ, доказ за вашето вработување и доказ за доволно финансиски средства. Сепак, секогаш е најдобро да ги проверите специфичните барања со амбасадата или конзулатот на земјата во која планирате да работите.

Lingoda